Zastupnica Glavak: U srpnju Strategija za informiranje o cjepivima s ciljem borbe protiv dezinformacija

GUIDO RASI

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak uputila je pitanje izvršnom direktoru Europske agencije za lijekove (EMA) Guidu Rasiju o širenju lažnih vijesti u prevenciji i liječenju koronavirusa. Pandemija koronavirusa sa sobom je donijela i infodemiju, prezasićenost informacijama upitne točnosti koje se brzo šire društvenim mrežama i ostalim komunikacijskim platformama.

- Diljem svijeta bilježe se slučajevi pojedinaca koji, pod utjecajem lažnih vijesti i iskrivljenih informacija, ugrožavaju vlastito zdravlje i život pokušavajući se zaštititi ili liječiti od bolesti COVID-19. “Naši građani izloženi su brojnim lažnim vijestima i senzacionalnim otkrićima. Radi njihove zaštite, želim upozoriti na taj problem i potaknuti na poduzimanje aktivnosti kojima bi se građane upoznalo s opasnostima koje su skrivene u lažnim vijestima. Zanima me zato planira li Europska agencija za lijekove pokrenuti sveobuhvatnu kampanju informiranja europskih građana o liječenju koronavirusa kako bi se suzbile lažne vijesti i opasne prakse koje mogu ugroziti živote. -  Pitanje je koje je uputila zastupnica Glavak izvršnom direktoru Rasiju.

Razbijanje mitova o pandemiji

U odgovoru na zastupničino pitanje, izvršni direktor Rasi skrenuo je pozornost na Akcijski plan EU protiv dezinformacija te nekoliko internetskih mjesta na kojima se nalaze točne i vjerodostojne informacije o bolesti COVID-19, poput službene stranice Europske komisije na kojoj je objavljen detaljan pregled razbijanja mitova o pandemiji, kao i informacije o internetskoj prodaji proizvoda koji navodno mogu izliječiti ili spriječiti zarazu koronavirusom, što nije točno. Pregled aktivnosti EU-a u borbi protiv dezinformiranja u vezi s koronavirusom dostupan je i u informativnom listu.

- U EMA-i podržavamo inicijative za borbu protiv lažnih vijesti, odnosno dezinformacija. Naša su nastojanja uglavnom usmjerena na lijekove, uključujući cjepiva, gdje želimo biti autoritativan i pouzdan izvor informacija. Primjer našeg doprinosa u ovom području je nedavna publikacija EMA-e o riziku kupovine lijekova putem interneta na neovlaštenim internetskim mjestima - napisao je izvršni direktor Rasi u odgovoru.

Vjerodostojni dokazi i preporuke za liječenje 

Značajan dio rada EMA-e usmjeren je na pružanje savjeta zdravstvenim radnicima i pacijentima o pravilnoj uporabi lijekova koji se trenutno koriste za liječenje simptoma bolesti COVID-19. Upravo je Europska agencija za lijekove jučer preporučila primjenu lijeka remdesivir za COVID-19, koji će liječnici moći prepisivati nakon što ga odobri Europska komisija.

Strategija za informiranje o cjepivima

- Konačno, Agencija se priprema za pokretanje Strategije za informiranje o cjepivima u srpnju. Cilj Strategije je borba protiv dezinformacija i poticanje povjerenja u cjepiva (uključujući buduća cjepiva protiv bolesti COVID-19) pružanjem pouzdanih informacija pacijentima i zdravstvenim radnicima. Inicijativa je pokrenuta kako bi se zdravstvenim radnicima i pacijentima pružile potrebne informacije za nošenje s problemima koji proizlaze iz navodnih znanstveno utemeljenih informacija koje kruže različitim platformama, uključujući društvene medije. Europski portal o cijepljenju, koji je u travnju 2020. pokrenuo ECDC uz podršku EMA, bit će ključna sastavnica te nove inicijative EMA-e protiv dezinformacija - najavio je izvršni direktor Rasi u svojem odgovoru.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.