Zastupnica Glavak: Za poljoprivrednike novih 10 milijuna eura za potporu promotivnim aktivnostima

glavak

Europska komisija raspisala je 10 milijuna eura vrijedne dodatne pozive za potporu promotivnim aktivnostima proizvođača poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji su najviše pogođeni koronakrizom. „Pozivam naše poljoprivrednike da se prijave za potporu kako bi svoje kvalitetne domaće proizvode lakše plasirali na tržište. Na svim razinama poduzimamo korake kako bi se posljedice koronakrize što više ublažile, pri čemu posebno mjesto zauzima poljoprivredna proizvodnja koja se potvrdila kao važan čimbenik“, naglasila je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ/EPP) i ambasadorica Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika. Dodatni fond od 10 milijuna eura namijenjen je povećanju prodaje voća i povrća, vina, živih biljaka, mliječnih proizvoda i nekih sorti krumpira. Polovica tog iznosa usmjerena je na promotivne aktivnosti koje zajednički vode organizacije proizvođača iz nekoliko zemalja Europske unije, a druga polovica na nacionalne aktivnosti. Promocija se, u oba slučaja, može odvijati unutar ili izvan EU-a u razdoblju od godine dana. Rok za podnošenje prijedloga je 27. kolovoza 2020. godine.

Potpore poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Koronakriza odrazila se i na sektor poljoprivrede, a Hrvatska i Europska unija poduzetim mjerama brzo su reagirale kako bi zaštitile poljoprivrednike. Opsežnim prvim paketom mjera omogućena je fleksibilnost u korištenju financijskih instrumenata i preraspodjela sredstava unutar Programa ruralnog razvoja, a odgođen je rok za podnošenje godišnjih izvještaja. U drugom valu omogućena je potpora za privatno skladištenje mliječnih proizvoda i proizvoda od mesa, privremeno su odobrene tržišne mjere za samoorganiziranje tržišnih subjekata u teško pogođenim sektorima i fleksibilnost u provedbi programa potpore tržištu.

Predloženo je i da se državama članicama dopusti da upotrijebe sredstva namijenjena ruralnom razvoju kako bi poljoprivrednicima pružile nadoknadu u iznosu do 5 000 eura, a malim poljoprivredno-prehrambenim poduzećima u iznosu do 50 000 eura. U ovom slučaju Europska komisija prvi put koristi promociju kako bi reagirala na tržišne poremećaje uzrokovane koronakrizom. EU-ova politika promocije pomaže proizvođačima da prodaju svoje poljoprivredne proizvode iz EU-a na sve konkurentnijem globalnom tržištu, istovremeno otvarajući radna mjesta i ostvarujući rast na domaćem tržištu.

Pozive za podnošenje prijedloga za potporu promotivnim aktivnostima možete pronaći na sljedećim poveznicama: Poziv 1, Poziv 2.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.