Predsjednik Parlamenta David Sassoli: Odluke koje donosimo preoblikovat će Uniju za sljedeća desetljeća

SASSOLI
David Sassoli rekao je čelnicima EU-a da planovi oporavka moraju biti u skladu s ambicijama te upozorio da ne uzimaju suglasnost Parlamenta zdravo za gotovo. Predsjednik Parlamenta govorio je 17. srpnja na početku sastanka na vrhu EU-a posvećenog postizanju dogovora među nacionalnim vladama o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a, što uključuje i mjere za pomoć u oporavku od pandemije koronavirusa. 

„Rasprave i odluke koje donosimo ključne su za ponovnu izgradnju naše Unije u nadolazećim desetljećima”, izjavio je u subotu Sassoli.  „Pandemija nam je dala nove odgovornosti i dužnosti: odgovornost za donošenje odluka i dužnost da se to učini u interesu mnogih, a ne nekolicine. Ako to shvatimo, očito je gdje trebamo ulagati: u zeleno gospodarstvo, zdravstvo, obrazovanje te digitalna, demokratska i socijalna prava.”  Sassoli smatra da plan oporavka mora pomoći u preobrazbi gospodarstva i rješavanju problema rastućih nejednakosti: „Plan oporavka mora biti razmjeran našim ambicijama.”

Rekao je da Parlament podržava razinu financiranja koju je predložila Europska komisija i predložene podjele između bespovratnih sredstava i zajmova. Također poziva na uvođenje novih izvora vlastitih sredstava i ukidanje rabata za neke države članice, koje je nazvao „nepoštenim i teško opravdanim”.

Sassoli podsjeća čelnike EU-a da je suglasnost Parlamenta za proračun ključna. „Nezamislivo je da Europa koja postiže dogovor o zajedničkom odgovoru na krizu zaboravi Parlament.” Predsjednik je izjavio da je Parlament „razočaran” prijedlogom Vijeća o proračunu predstavljenom na sastanku na vrhu: „Ako želimo ostvariti oporavak, potrebno nam je stabilno dugoročno financiranje. Ono je preduvjet za suglasnost Parlamenta.” Sassoli naglašava važnost solidarnosti u trenutačnoj krizi: „Europa je zajedno rasla na temelju zajedničkih vrijednosti. Nemojmo svesti Europsku uniju na bankomat.”  „Parlament će dati suglasnost na dugoročni proračun samo ako on ispuni prioritete koje sam danas spomenuo.”

IZVOR:https://www.europarl.europa.eu/news/hr/headlines/eu-affairs/20200709STO83007/sassoli-odluke-koje-donosimo-preoblikovat-ce-uniju-za-sljedeca-desetljeca

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.