Sunčana Glavak: Očekujem konstruktivne pregovore između europskih institucija o VFO-u i Instrumentu oporavka

Sunčana Glavak: Očekujem konstruktivne pregovore između europskih institucija o VFO-u i Instrumentu oporavka

Danas je u Bruxellesu održana izvanredna sjednica Europskog parlamenta na kojoj su zastupnici raspravljali o zaključcima Europskog vijeća održanog od 17. do 21. srpnja. Tada su čelnici država i vlada postigli politički dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru i Instrumentu oporavka.

Zastupnici su pozdravili najavu uvođenja novih sredstava jer se na taj način smanjuje pritisak na proračune država članica. Otvoreno je i pitanje vladavine prava i europskih vrijednosti u državama članicama. U prijedlogu novog VFO-a i Plana oporavka poduzima se ključni korak u afirmaciji vladavine zakona i vrijednosti u europskom projektu. Zastupnici su u raspravi istaknuli da je prioritet nastavak izgradnje Europe temeljnih prava. Predlaže se stvaranje čvrste veze između financiranja i poštivanja vladavine prava. U slučaju nedostataka u vezi s vladavinom prava, kada je u pitanju dobra provedba proračuna EU-a, Komisija će predložiti korektivne mjere koje će Vijeće odobriti kvalificiranom većinom.

„Postignuti dogovor u Europskom vijeću o Višegodišnjem financijskom okviru i Instrumentu oporavka u ukupnom iznosu od 1 824 milijarde eura predstavlja povijesni iskorak koji će našim gospodarstvima dati snažnu potporu na putu oporavka. Vjerujem da će pregovori između europskih institucija biti konstruktivni jer naši građani trebaju sigurnost u ovim neizvjesnim vremenima. U ovome trenutku važno je naše međusobno povjerenje jer je ono snažan signal Europe koja promišlja svoju budućnost, ali i u ovim izazovnim vremenima pokazuje jedinstvo. Podržala sam prijedlog usvojen na Vijeću, iako postoje područja koja bismo mogli poboljšati i financijski ojačati. Europa se mora pozicionirati u globalnoj ekonomiji, to od nas očekuje gospodarstvo, financijska tržišta i naši građani“, komentirala je zastupnica Glavak nakon današnjeg glasovanja.

Podsjećamo, Europsko vijeće je postiglo politički dogovor o Višegodišnjem financijskom okviru u iznosu od 1 074 milijarde eura te Instrumentu oporavka „EU sljedeće generacije“ u iznosu od 750 milijardi eura. Sredstva će se ulagati u zelene projekte, digitalizaciju, jačanje otpornosti europskog gospodarstva i modernizaciju Jedinstvenog tržišta. Postignut je dogovor da će Instrument oporavka „EU sljedeće generacije“ činiti 390 milijardi eura bespovratnih sredstava te 360 milijardi eura kredita.

Republici Hrvatskoj više od 22 milijarde eura u sljedećih 7 godina

Republici Hrvatskoj je u predloženim sredstvima predviđeno 22 milijarde eura. To je dvostruko veća alokacija sredstava od one koju je Hrvatska imala na raspolaganju u financijskoj perspektivi od 2014. do 2020. godine. Hrvatskoj je u Višegodišnjem financijskom okviru namijenjeno nešto više od 12,6 milijardi eura, a iz novog Instrumenta „EU sljedeće generacije“ 9,4 milijarde eura, od kojih 5,9 milijardi bespovratnih sredstava, a 2,35 milijardi zajmova. Premijer Andrej Plenković je za Hrvatsku ispregovarao dodatnih 400 milijuna eura pozivajući se na argument da je Hrvatska jedina članica koja je koristila samo jedan VFO i još 100 milijuna iz Fonda za ruralni razvoj.

„Trebamo odgovorno planirati njihovo korištenje kako bismo oporavak našeg gospodarstva temeljili na zelenoj i digitalnoj transformaciji. Imamo jedinstvenu priliku strateški ulagati u održivo gospodarstvo budućnosti“, istaknula je Glavak.

Zastupnici su sa 465 glasova za, usvojili Rezoluciju o Zaključcima Europskog vijeća, u kojoj su pozdravili postizanje dogovora o Višegodišnjem financijskom okviru i Instrumentu oporavka te postavili temelje za pregovore s Europskim vijećem o unaprjeđenju i financijskom osnaživanju određenih fondova i programa.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.