Preporuka ECDC-a državama članicama EU-a da se pojača cijepljenje protiv gripe

Preporuka ECDC-a državama članicama EU-a da se pojača cijepljenje protiv gripe

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovala je danas na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) na kojem je održana rasprava s direktoricom Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) dr. Andreom Ammon o trenutnoj situaciji u pogledu koronavirusa. Direktorica ECDC-a predstavila je statističke podatke o epidemiološkoj situaciji, istaknuvši kako se ona razlikuje u svakoj pojedinoj državi članici EU-a. Posebno je potrebno uskladiti postupke i učestalost testiranja kako bi se dobili bolji i usporedljiviji podaci. Kazala je da ECDC s državama članicama radi na uspostavljanju protokola o sezonskoj gripi za 1. listopada, uključujući povećano cijepljenje protiv gripe za ranjive skupine.

Zastupnica Glavak postavila je pitanje dr. Ammon o pokretu protiv cijepljenja, naglasivši da zabrinjava njihovo oštro protivljenje cijepljenju. ,,Svi, naravno, imamo pravo odlučivati ​​o liječenju, no postavlja se pitanje je li kampanja protiv cijepljenja postala zabrinjavajuća i što možemo učiniti po tom pitanju'', pitala je zastupnica Glavak. Istaknula je i kako dolazak hladnijeg vremena sa sobom donosi sezonske bolesti dišnog sustava, zbog čega je teško razlikovati sezonsku gripu i COVID-19, što zabrinjava građane. Zastupnica Glavak stoga je pitala dr. Ammon o mogućim preporukama u vezi s cijepljenjem protiv sezonske gripe onima koji prije možda nisu bili cijepljeni.

Direktorica ECDC-a odgovorila je da su svjesni postojanja problema u vezi s pokretom protiv cijepljenja, posebno kada izvješća govore da se ljudi već izjašnjavaju kako se neće cijepiti, iako cjepivo još nije ni na tržištu. „Neodlučnost oko cijepljenja za nas je velika tema na kojoj moramo raditi. Pokušavamo preusmjeriti naše resurse kako bismo osigurali da, jednom kada cjepivo bude na tržištu, učinimo sve što možemo kako bismo stvorili povjerenje“, rekla je dr. Ammon.

U pogledu nadolazećih zimskih mjeseci, ECDC ima pripremljene protokole o kojima će raspravljati s državama članicama, o tome kako se ponašati tijekom zimskih mjeseci te kako se ponašati u pogledu nadzora, testiranja i izvještavanja.  „Pratimo i događanja na južnoj polutci, koja prolazi kroz zimske mjesece te se čini kako neke mjere koje su poduzete u kontekstu pandemije koronavirusa, djeluju i na sezonsku gripu te njeno manje širenje. Naša preporuka je da se pojača cijepljenje protiv gripe te se većina država članica već priprema za veću količinu cijepljenja tijekom zime“, zaključila je dr. Ammon.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.