Zastupnica Sunčana Glavak na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu

Zastupnica Sunčana Glavak na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta koje će se održati u Bruxellesu od 14. do 17. rujna.

Na sjednici će se raspravljati i glasovati o brojnim temama koje se tiču proračuna Europske unije u narednih sedam godina, aktualne javnozdravstvene krize uzrokovane pandemijom koronavirusa te situacije na međunarodnom planu u europskom okruženju.

Govor o stanju Europske unije

U jeku pandemije i ekonomske krize uzrokovane bolesti COVID-19, zastupnici će u srijedu raspravljati o dosadašnjim rezultatima Europske komisije nakon prvog Govora o stanju Europske unije predsjednice nove Europske komisije Ursule von der Leyen.

Očekuje se da će predsjednica von der Leyen predstaviti viziju gospodarskog oporavka nakon pandemije, ali i dugoročnih razvojnih ciljeva Europske unije koji se odnose na borbu protiv klimatskih promjena, kao i na trenutnu situaciju u europskom susjedstvu.

Pandemija i dalje u središtu rada Europskog parlamenta

Zastupnici će tijekom plenarne sjednice raspravljati i glasovati o Zakonodavnom mišljenju o odluci o vlastitim sredstvima, kojim se želi ubrzati procedure koje će omogućiti Europskoj komisiji da osigura financijska sredstva u iznosu od 750 milijardi eura za plan oporavka gospodarstva. U rezoluciji koja će se izglasati u četvrtak, europarlamentarci žele pozvati na namjensko financiranje za pomoć u obnovi europskog kulturnog sektora, teško pogođenog krizom.

Potaknuti pandemijom koronavirusa, zastupnici će također raspravljati o jačanju Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu kako bi Unija uspješnije mogla odgovoriti na buduće krize velikih razmjera.

S Vijećem Europske unije i Europskom komisijom raspravljat će se i o nedostatku koordinacije zdravstvenih procjena koronavirusa, klasifikacije rizika i o posljedicama na jedinstveno tržište s naglaskom na stvaranje zajedničkog europskog pristupa. Parlament će predložiti niz mjera u rezoluciji o kojoj će se glasovati u četvrtak, a koja je usmjerena na stvaranje europske strateške autonomije u proizvodnji lijekova.

Zaštita okoliša

Zastupnici u Europskom parlamentu glasat će o stajalištu Parlamenta za pregovore s Vijećem o uspostavljanju Fonda pravedne tranzicije za ublažavanje socijalnog učinka prelaska najugroženijih regija na zelenije gospodarstvo.

U kontekstu globalnih napora za zaštitu okoliša, održat će se rasprava o tome kako Europska unija može doprinijeti suzbijanju krčenja šuma diljem svijeta te raditi na politikama zaštite europskih šuma. Kako bi se smanjile emisije CO2, zastupnici će potaknuti ambiciozniju regulaciju emisija iz pomorskog i cestovnog prometa.

Složena međunarodna situacija u europskom susjedstvu

U utorak će se održati rasprava o napetostima u istočnom Mediteranu s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Borrellom. Teme će biti i stanje u Bjelorusiji nakon osporenih predsjedničkih izbora, kriza u Libanonu te odnosi Europske unije i Gruzije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.