Na plenarnoj EU parlamenta o zdravstvenoj strategiji EU-a, ulaganjima u Zeleni plan i američkim predsjedničkim izborima

EU PARLAMENT

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u studenom o zdravstvenoj strategiji Europske unije, ulaganjima u Zeleni plan i američkim predsjedničkim izborima

U  Bruxellesu se od 11. do 13. studenog održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, na kojoj će sudjelovati i zastupnica Sunčana Glavak. Zbog pandemije koronavirusa ova će se plenarna sjednica, kao i plenarna sjednica u listopadu, održati na daljinu. Zastupnici će raspravljati o zdravstvenoj strategiji Europske unije „EU4Health“, rezultatima američkih predsjedničkih izbora te o terorizmu i slobodi govora. Zastupnici će glasovati i o novom potpredsjedniku ili potpredsjednici Europskog parlamenta, nakon što je donedavna potpredsjednica Mairead McGuinness imenovana povjerenicom Europske komisije za financijsku stabilnost, financijske usluge i Uniju kapitala.

Pandemija koronavirusa i zdravstvena strategija Europske unije

Zastupnici će s Europskom komisijom raspravljati o transparentnoj kupnji i pristupu budućim cjepivima protiv COVID-19. U odvojenoj raspravi, zastupnici će raspravljati i glasovati o rezoluciji u kojoj analiziraju utjecaj pandemije na demokraciju, temeljna prava i vladavinu zakona.

Održat će se i rasprava o zdravstvenoj strategiji Europske unije EU4Health. Njezin cilj je povećati kapacitete država članica i Europske unije za nošenje s aktualnom i budućim javnozdravstvenim krizama te stvoriti okvir za bolju pripremljenost za buduće prijetnje javnom zdravlju.

Ulaganja u Zeleni plan, terorizam i sloboda govora

Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljat će i glasovati o doprinosu parlamenta Održivom europskom investicijskom planu koji će omogućiti prijelaz na ugljično neutralnu EU 2050. godine. Tema rasprave bit će i načini borbe protiv terorizma te zaštite prava na slobodu izražavanja i obrazovanja.

Američki predsjednički izbori

Predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama održani su 3. studenoga. Čelnici političkih grupa u Europskom parlamentu raspravljat će o ishodima izbora, na kojima je demokrat Joe Biden izabran za 46. predsjednika SAD-a. Očekuje se da će se zastupnici osvrnuti i na budućnost suradnje između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država u mandatu novoizabranog predsjednika.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.