Zastupnica Sunčana Glavak na šestom Europskom kongresu mladih poljoprivrednika

Zastupnica Sunčana Glavak na šestom Europskom kongresu mladih poljoprivrednika

U četvrtak, 10. prosinca, održat će se šesti Europski kongres mladih poljoprivrednika na kojem će, kao ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak. Hrvatsku će predstavljati Zvonimir Kalić, nositelj titule najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika.  

Dosadašnji pobjednici natječaja Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik bili su 2014. Martina Petrović iz Vukojevaca, koja se bavi uzgojem crne svinje, a 2015. Ivan Veselić iz Novog Sela Palanječkog, koji se bavi ekološkom proizvodnjom voća i povrća te turizmom u Lonjskom polju. Titula najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj pripala je 2017. Matiji Cetiniću-Frankosu iz Zaprešića, koji se bavi ekološkim uzgojem bobičastog voća u poljoprivrednoj zadruzi Berry Organica, a 2018. Ivanu Gašiću iz Beketinaca u Osječko-baranjskoj županiji, koji se bavi proizvodnjom i preradom kravljeg mlijeka. Pobjednik 2019. te hrvatski predstavnik na ovogodišnjem Kongresu je Zvonimir Kalić iz Đakova, koji se bavi uzgojem industrijske konoplje u Vrpolju.  

Europski kongres mladih poljoprivrednika održat će se u online formatu, u nazočnosti povjerenika Europske komisije za poljoprivredu, Janusza Wojciechowskog, a ove godine finalisti dolaze iz 15 zemalja Europske unije. Najboljim finalistima bit će dodijeljene nagrade za digitalnog prvaka u poljoprivredi, prvaka ekološke održivosti u poljoprivredi te prvaka hrane u poljoprivredi. Kongres će se usredotočiti na ulogu koju mladi poljoprivrednici mogu imati u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici i svijetu nakon pandemije. Raspravljat će se i o putevima prema pametnoj i održivoj poljoprivredi u pogledu strategije ,,Od polja do stola''. Kongres započinje u 09:30, a moguće ga je pratiti na Facebook stranici Europskog kongresa mladih poljoprivrednika (https://bit.ly/2JP2zpE) ili registracijom na linku u nastavku: https://bit.ly/2VW8P14

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.