Na plenarnoj sjednici u prosincu o proračunu EU za 2021. godinu, odgovoru na pandemiju i Brexitu

SUNČANA

Od 14. do 18. prosinca održava se plenarna sjednica Europskog parlamenta u Bruxellesu, na kojoj će sudjelovati zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP). Zastupnici će raspravljati o zaključcima posljednjeg sastanka Europskog vijeća, dodatnim sredstvima za odgovor na utjecaj pandemije koronavirusa te strategijama za cijepljenje. Neke od tema bit će i osiguravanje kvalitetne vode, Brexit, zaštita od terorizma i strukovno obrazovanje. Zastupnici će glasovati i o proračunu Europske unije za 2021. godinu.

Rasprava o zaključcima Europskog vijeća

Parlament će raspraviti zaključke Europskog vijeća s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i Europskog vijeća Charlesom Michelom. Europski čelnici su se na summitu u prosincu bavili novim Višegodišnjim financijskim okvirom, koordiniranim naporima u borbi protiv pandemije te klimatskim promjenama i borbi protiv terorizma. Zastupnici će raspravljati i o EU strategiji za cijepljenje protiv COVID-19.

Proračun EU za 2021. godinu i dodatna sredstva za odgovor na pandemiju

Nakon odluka Europskog vijeća o dugoročnom proračunu i paketu oporavka, zastupnici će glasati o svim povezanim zakonodavnim aktima. Konačno glasovanje o VFO-u i mehanizmu vladavine prava, kao i o godišnjem proračunu za 2021. godinu omogućit će potporu za oporavak nakon pandemije. Također, očekuje se da će zastupnici odobriti paket od 47,5 milijardi eura  za REACT-EU za ublažavanje neposrednih učinaka krize. Pomoć od 8 milijardi eura za poljoprivrednike i ruralna područja osigurat će se glasovanjem o prijelaznim pravilima sa trenutne na buduću Zajedničku poljoprivrednu politiku.

Brexit i čista voda

Europski parlament pomno prati pregovore o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, koji ulaze u završnicu. Ovisno o ishodima, plenarna rasprava mogla bi biti nadopunjena glasovanjem o rezoluciji u petak.

Prva ikad uspješna Europska građanska inicijativa „Right2Water“ prikupila je 1.8 milijuna potpisa, a o novim pravilima za osiguravanje pristupa kvalitetnoj vodi iz slavine raspravljat će se i glasovati tijekom tjedna.

Dodjela Saharove nagrade

Demokratskoj oporbi u Bjelorusiji dodijelit će se nagrada Saharov za slobodu misli 2020. godine na svečanosti u srijedu. Oporbena čelnica Sviatlana Tsikhanouskaya bit će među predstavnicima kojima će se uručiti nagrada.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.