Europski parlament izražava podršku hrvatskim vlastima u pomoći svima pogođenima potresom

Europski parlament izražava podršku hrvatskim vlastima u pomoći svima pogođenima potresom

Uoči rasprave na sutrašnjoj plenarnoj sjednici i glasovanja o Rezoluciji o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj, Klub zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu zahvalio je svima koji su sudjelovali u inicijativi i izradi Rezolucije te je pozvao na njezino jednoglasno usvajanje. Kao plod zajedničkog rada hrvatskih zastupnika, Rezolucija iskazuje jedinstvo u teškoj situaciji za cijelu zemlju, a hrvatskim vlastima i svima koji sudjeluju u saniranju teških posljedica razornog potresa pruža podršku i solidarnost.

 U rezoluciji svih političkih obitelji Europskog parlamenta ističe se da su potresi koji su pogodili Hrvatsku ostavili snažne socioekonomske i infrastrukturne posljedice te da će imati dugoročne psihološke posljedice na stanovništvo. Rezolucija Europskog parlamenta stoga će izraziti sućut svim pogođenim obiteljima i solidarnost hrvatskim nacionalnim i lokalnim vlastima uključenim u pružanje pomoći. Pohvaljuje se neprekidni i brzi angažman Vlade, Hrvatske vojske, civilne zaštite i svih volontera. Rezolucijom se poziva Europska komisija da u suradnji s europskim i hrvatskim institucijama osmisli brzi način distribucije financijske i druge pomoći kako bi se osigurala obnova i oporavak pogođenih područja.

Kao najbrojniji Klub zastupnika u Europskom parlamentu, Europska pučka stranka je, zajedno s Klubom Renew Europe, predložila uvrštavanje Rezolucije na ovotjednu plenarnu sjednicu. HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu - Karlo Ressler, Sunčana Glavak, Željana Zovko i Tomislav Sokol - ističu da aktivacija Europskog mehanizma civilne zaštite pokazuje da Hrvatska nije sama, a da će najsnažnija financijska pomoć doći kroz Europski fond solidarnosti, kroz koji je za posljedice zagrebačkog potresa Hrvatskoj već isplaćeno 684 milijuna eura.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.