Sunčana Glavak istaknula važnost transparentnosti i informacija o cjepivu te pozvala na jačanje vlastite proizvodnje

Sunčana Glavak istaknula važnost transparentnosti i informacija o cjepivu te pozvala na jačanje vlastite proizvodnje

Zastupnica Sunčana Glavak rekla je da je angažman Europske komisije u dugotrajnom procesu zajedničkog osiguravanja cjepiva bio vođen najboljim interesima, namjerama i solidarnošću te ukazala na potrebu transparentnosti i pravovremenog informiranja građana s najviše razine.

Na raspravi o trenutačnom stanju u pogledu strategije Europske unije za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 zastupnica Sunčana Glavak rekla je da je angažman Europske komisije u dugotrajnom procesu zajedničkog osiguravanja kvalitetnog, učinkovitog i sigurnog cjepiva bio vođen najboljim interesima, namjerama i solidarnošću te naglasila nužnost jačanja vlastite proizvodnje. „Korištenjem samo vlastitih resursa stvorio bi se jaz između ekonomski nejednakih država članica. Danas, samo godinu dana nakon početka krize cjepivo je  dostupno, ne u dinamici na koju smo računali i to nam govori o nužnosti jačanja vlastite proizvodnje“, istaknula je Glavak.

Također, ukazala je na važnost transparentnosti i pravovremenog informiranja građana: „Trenutno se borimo na više frontova – želimo očuvati živote naših građana i osigurati njihovu egzistenciju, borimo se protiv dezinformacija, pokreta protiv cijepljenja, za očuvanje gospodarstva te, u konačnici, želimo procijepiti naše građane.“ Zastupnica je istaknula da je sada najvažnije pružiti jasne i transparentne informacije kako bi građani donijeli ispravne odluke kojima štite vlastito i zdravlje svojih bližnjih. „Naši građani žele transparentnost i informacije. Nakon gotovo godinu dana života pod pandemijskim pravilima, to i zaslužuju. Pozdravljam zato vašu najavu jasnije komunikacije, stvaranje platforme za dijeljenje podataka. Razumijem da se nalazimo u složenom trenutku, da sve karte možda nisu na stolu, ali bez točnih i jasnih informacija ne možemo donositi odluke i imati valjane argumente“, rekla je zastupnica Glavak.

Zastupnici su Europskoj komisiji i Vijeću uputili pitanja o isporukama cjepiva, ugovorima i transparentnosti podataka, kao i novom sustavu nadzora i autorizacije izvoza cjepiva protiv COVID-19 iz Europske unije.

Pravedna i ujednačena isporuka cjepiva, uz potpunu transparentnost

Na raspravi u Europskom parlamentu sudjelovale su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

U uvodnom obraćanju predsjednica Europske komisije naglasila je da je zajednička nabava cjepiva najveći uspjeh kojim se očuvalo jedinstvo Europe. Rekla je kako je sada vrijeme da EU pokaže solidarnost prema susjedstvu i drugim državama kroz COVAX, sustav kroz koji se pomaže osigurati cjepiva za države sa srednjim i nižim dohotkom. Istaknula je da EU inzistira na učinkovitosti i sigurnosti cjepiva te da nema mjesta kompromisima. Povjerenica Kyriakides istaknula je da se do kraja ljeta želi procijepiti 70 posto Europljana, a preduvjet je cjepivo isporučiti pravedno i jednako svim državama članicama, uz potpunu transparentnost.

EPP predstavio smjernice europskog pristupa cijepljenju

Europska pučka stranka predstavila je jučer deset ključnih točaka koje smatra temeljem zajedničkog europskog pristupa cijepljenju. EPP poziva na ulaganje dodatnih 10 milijardi eura kako bi se što prije uspostavili dodatni kapaciteti za proizvodnju cjepiva istaknuvši da je potrebno razmatrati kako poboljšati učinkovitost. Podupiru napore Europske komisije u širenju portfelja cjepiva i stvaranju digitalne platforme za dijeljenje podataka. EPP podsjeća kako je ključno ojačati suradnju sa državama koje proizvode cjepivo te da je nužno osigurati dovoljno cjepiva za države s niskim dohotkom. Upozorili su i na nove mutacije istaknuvši potrebu za prilagodbom te pozvali Europsko vijeće da na sjednici u veljači razmotri strategije isporuke cjepiva državama članicama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.