Zastupnica Glavak: Podaci o učinkovitosti cjepiva potvrđuju klinička ispitivanja

Zastupnica Glavak: Podaci o učinkovitosti cjepiva potvrđuju klinička ispitivanja

Zastupnica Glavak na sjednici Odbora za javno zdravlje s direktoricom Europske agencije za lijekove: Na Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskoga parlamenta održana razmjena mišljenja s direktoricom Europske agencije za lijekove (EMA) Emer Cooke o najnovijim podacima koji se odnose na odobrena cjepiva, nuspojave te proces odobrenja i distribucije cjepiva.

U raspravi je sudjelovala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP). Zastupnicu je zanimalo razmjenjuju li se i na koji način podaci o cjepivima s drugim zemljama te kakvi se zaključci mogu izvući iz tih podataka. U razmjeni mišljenja zastupnica Glavak uputila je pitanje direktorici EMA-e Cooke u kojoj je fazi odobrenje ruskog cjepiva Sputnik V, kao i je li kineska strana iskazala interes za odobrenje nekog od kineskih cjepiva u Europskoj uniji.

Direktorica EMA-e Cooke objasnila je razliku između hitnog i uvjetnog odobrenja cjepiva, koje mora ispuniti strože kriterije te naglasila nužnost povećanja proizvodnih kapaciteta. Osvrnuvši se na razmjenu podataka, Cooke je rekla da podaci koji stižu iz drugih zemalja, poput Izraela ili Ujedinjene Kraljevine, pokazuju učinkovitost cjepiva predviđenu kliničkim ispitivanjima. Rusko cjepivo Sputnik V u procesu je evaluacije, a trenutno se dogovara posjet inspekcije EMA-e proizvodnom pogonu. Uz Sputnik V, u procesu evaluacije su i cjepiva tvrtki Novavax i CureVac. Direktorica EMA-e potvrdila je da se razgovara s tvrtkom koja zastupa kinesko cjepivo Sinopharm, naglasivši da Europska unija treba svako sigurno, učinkovito i kvalitetno cjepivo kako bi se zadovoljile ne samo europske, već i globalne potrebe.

Na sjednici je izraženo žaljenje zbog spore isporuke cjepiva, a zastupnici su još jednom propitkivali proceduru EMA-e. Zajednički je zaključak da cjepiva moraju biti sigurna i učinkovita, zato će se i dalje, prema riječima direktorice Cooke, raditi prema proceduri koja će građanima jamčiti upravo te kvalitete cjepiva i zadovoljavati najviše europske standarde.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.