Sunčana Glavak: EU poduzima korake kojima će europsko tržište rada učiniti pristupačnijim visokokvalificiranim radnicima

Sunčana Glavak: EU poduzima korake kojima će europsko tržište rada učiniti pristupačnijim visokokvalificiranim radnicima

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu održana je rasprava o Direktivi o plavoj karti EU-a. Zastupnica Sunčana Glavak ističe kako plavom kartom EU-a Europska unija poduzima korake kojima će europsko tržište rada učiniti pristupačnijim visokokvalificiranim radnicima, ali isto tako da EU svojim politikama nastoji upravljati migracijama i tako odgovoriti na migracijske tokove.

,,Direktiva o plavoj karti uređuje zakonite načine ulaska u Europu, a njenom se revizijom nastoji poslati pozitivna poruka o migraciji radne snage te se predlažu izmjene koje pojednostavljuju postupci koji se tiču uvjeta prihvata, osnova za odbijanje i preuzimanje, rokova i odredaba o mobilnosti. Cilj izmjena je postupke učiniti logičnijima i jednostavnijima za državljane trećih zemalja, potencijalne poslodavce i državne uprave'', rekla je zastupnica Glavak, te podsjeća da je Hrvatska u migracijskom valu 2015. bila izložena velikom migracijskom pritisku na svojim granicama.

,,Podržavam nastojanje EU da upravlja migracijama i tako odgovori na migracijske tokove, ali ističem kako su u migracijskom valu 2015. godine sve hrvatske susjedne države zatvorile svoje granice. Zato podržavam dodatno uređivanje zakonitog ulaska u Europu, ali želim istaknuti, iako to nije neposredna tema ove direktive, kako teret nezakonitog ulaska iz trećih država ne bi trebao pasti na leđa država članica koje su prve na migracijskoj ruti. Potrebno je imati koordiniran pristup migracijama zemalja EU, što pozdravljam kao ispravan put'', zaključuje zastupnica Glavak.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.