Projekt Pegasus dobitnik je Nagrade za novinarstvo Daphne Caruana Galizia 2021.

Projekt Pegasus dobitnik je Nagrade za novinarstvo Daphne Caruana Galizia 2021.

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo dodijeljena je u četvrtak 14. listopada 2021. novinarima konzorcija Forbidden Stories za projekt Pegasus.  Svečanost dodjele održana je u centru za novinare Europskog parlamenta, a otvorio ju je predsjednik Parlamenta David Sassoli.  Od 22. lipnja do 1. rujna 2021. više od dvjesto novinara iz 27 država članica kandidiralo je svoje radove za nagradu. Anthony Bellanger, glavni tajnik Međunarodne udruge novinara, uručio je u ime 29-članog europskog žirija novčanu nagradu od 20 000 eura predstavnicima konzorcija Sandrine Rigaud i Laurentu Richardu.

O pobjedniku

Forbidden Stories je konzorcij novinara čija je misija nastaviti istraživanja ubijenih, zatočenih i zastrašivanih novinara. Od osnutka 2017., Forbidden Stories i partneri nastavili su rad Daphne Caruane Galizije, ali i drugih novinara ubijenih zbog istraživanja korupcije, narko-kartela, kršenja ljudskih prava.  Forbidden Stories oslanja se na mrežu od više od 30 partnerskih medijskih organizacija diljem svijeta i gotovo sto novinara koji čvrsto vjeruju u kolaborativno novinarstvo. Za svoj je rad konzorcij osvojio prestižne nagrade diljem svijeta, uključujući Europsku novinarsku nagradu i Nagradu Georges Polk. 

O pobjedničkome članku

Pegasus: novo globalno oružje za ušutkavanje novinara • Forbidden Stories

 Sažetak: Nakon što je u javnost procurilo 50 000 telefonskih brojeva čiji su nadzor tražili klijenti izraelskog poduzeća NSO, postalo je jasno da je ova tehnologija godinama sustavno zloupotrebljavana. Konzorcij Forbidden Stories i Amnesty International dobili su pristup popisima telefonskih brojeva koje su od 2016. odabrali klijenti NSO-a u više od 50 zemalja. Novinari koji su radili na projektu Pegasus – više od 80 reportera iz 17 medijskih kuća u deset zemalja pod koordinacijom Forbidden Storiesa i uz tehničku potporu laboratorija za kibersigurnost Amnesty Internationala – pročešljali su popise i stekli dosad nezapamćeni uvid u taj obavještajni alat.

Konzorcij Forbidden Stories otkrio je da se NSO-ov špijunski softver naširoko zloupotrebljava, iako je tvrtka godinama tvrdila, među ostalim i u nedavnom izvješću o transparentnosti, da to nije slučaj. Prema dostupnim podacima, ciljano je najmanje 180 novinara iz Indije, Meksika, Mađarske, Maroka, Francuske i drugih zemalja. Potencijalne mete bili su i borci za ljudska prava, akademici, poduzetnici, odvjetnici, liječnici, sindikalni čelnici, diplomati, političari i nekoliko državnika.

Više informacija o projektu Pegasus:

Pegasus: novo globalno oružje za ušutkavanje novinara • Forbidden Stories (na engleskom)

 O nagradi

Nagrada Daphne Caruana Galizia za novinarstvo utemeljena je u prosincu 2019. odlukom Predsjedništva Europskog parlamenta. Nazvana je po malteškoj istraživačkoj novinarki, blogerici i antikorupcijskoj aktivistici koja je ubijena u eksploziji autobombe 2017. Nagrada se dodjeljuje oko 16. listopada (na datum ubojstva Daphne Caruane Galizije) za izniman novinarski rad kojim se promiču ili brane temeljna načela i vrijednosti Europske unije kao što su ljudska prava, ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost i vladavina prava. Prvi put je dodijeljena ove godine.

 Novinari i ekipe novinara svih nacionalnosti mogli su kandidirati svoje istraživačke radove koji su objavljeni ili emitirani u medijima u nekoj od 27 država članica. Dodjeljivanjem ove nagrade nastoji se podupirati profesionalno novinarstvo i istaknuti njegovu važnost za očuvanje slobode i jednakosti. Neovisni žiri sastojao se od predstavnika novinara i civilnog društva iz 27 država članica te predstavnika glavnih europskih udruženja novinara.  Nagrada i novčani iznos od 20 000 eura pokazuje snažnu potporu Europskog parlamenta istraživačkom novinarstvu i slobodnim  medijima.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/daphne-caruana-galizia-prize-for-journalism-2021-award-ceremony_20211014-1200-SPECIAL-OTHER_vd

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Khadija Ismayilova (slijeva), s novinarkom Pegasus projekta Mirandom Patručić iz OCCRP -a, kada je saznala da joj je telefon redovito zaražen Pegasusom gotovo tri godine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.