Europski parlament o klimatskim promjenama, Strategiji od polja do stola i Fondu solidarnosti EU-a

Europski parlament o klimatskim promjenama, Strategiji od polja do stola i Fondu solidarnosti EU-a

Od 18. do 21. listopada u Strasbourgu će se održati plenarno zasjedanje Europskog parlamenta na kojem će sudjelovati zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

Na drugoj ovomjesečnoj plenarnoj sjednici zastupnici će raspravljati i glasovati o nizu tema iz područja zaštite okoliša i klimatskih promjena, Strategiji “od polja do stola”, kulturnom oporavku Europske unije, europskim medijima u digitalnom desetljeću te učinkovitosti korištenja Fonda solidarnosti EU-a.

EU kao svjetski predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena

Uoči Konferencije UN-a o klimatskim promjenama COP26 koja će se održati u Glasgowu, zastupnici će se založiti za ubrzano djelovanje i pozvati EU da zadrži ulogu svjetskog predvodnika u borbi protiv klimatskih promjena. Uz to, zastupnici žele da se sve zemlje nakon pandemije usredotoče na zeleni gospodarski oporavak i povećaju svoje klimatske ciljeve za 2030., u skladu s Pariškim sporazumom. Rasprava o konferenciji COP26 održat će se u srijedu, a o njoj će se glasovati u četvrtak.

S predstavnicima Vijeća i Komisije u utorak će se raspravljati o smjernicama o državnim potporama za klimu, energiju i okoliš te o pravu na zdrav okoliš. Glasovanje je previđeno za četvrtak.

Strategija “od polja do stola” za održiviju hranu

U ponedjeljak će zastupnici raspravljati o Strategiji „od polja do stola”, koju je Komisija predstavila u svibnju 2020. godine. Strategija, o kojoj će se glasovati u utorak, naglašava održivost i važnost proizvodnje visokokvalitetne zdrave hrane.

Podrška kulturnom i medijskom sektoru

Kulturni i kreativni sektor jedan je od najpogođenijih pandemijom bolesti COVID-19. Europarlamentarci će u ponedjeljak raspravljati o prijedlozima za poboljšanje socijalne i gospodarske situacije umjetnika i kulturnih djelatnika, pozivajući na uspostavu zajedničkog europskog statusa umjetnika, paneuropskih minimalnih socijalnih standarda i zajedničkog okvira za radne uvjete. Glasovanje će uslijediti u utorak.

Očekuje se da će zastupnici zatražiti hitnu potporu informativnim medijima i audiovizualnom sektoru kako bi se oporavili od pandemije i odgovarajuće preoblikovali za operativne i poslovne modele digitalnog doba. O Izvješću o europskim medijima u digitalnom desetljeću također će se raspravljati u ponedjeljak i glasovati u utorak.

Fond solidarnosti EU-a – najveći broj zahtjeva za poplave, najveća financijska šteta od potresa

Zastupnici će u ponedjeljak raspravljati o učinkovitosti država članica pri korištenju novca iz Fonda solidarnosti EU-a. Od 2002. do 2020. iz Fonda solidarnosti mobilizirano je više od 6,5 milijardi eura za intervencije prilikom 96 prirodnih katastrofa u 23 države članice i jednoj zemlji pristupnici. Iako je najveći broj zahtjeva podnesen kako bi se pokrila šteta od poplava, potresi su prouzročili najveću ukupnu štetu u financijskom smislu (48 posto potpore isplaćeno je zbog potresa). O izvješću će se glasovati u utorak.

Zastupnici će još otvoriti pitanje politika zapošljavanja, situacije na vanjskoj granici EU-a te ishoda sastanka na vrhu EU-a i zapadnog Balkana. Na plenarnoj sjednici bit će predstavljen i Program rada Europske komisije za sljedeću godinu te Opći proračun EU-a za financijsku godinu 2022.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.