Uspostava trajnog EU fonda za informativne medije kojim bi se osigurala neovisnost europskog novinarstva

Uspostava trajnog EU fonda za informativne medije kojim bi se osigurala neovisnost europskog novinarstva
Uspostava trajnog EU fonda za informativne medije kojim bi se osigurala neovisnost europskog novinarstva; Medijska raznolikost ugrožena koncentracijom vlasništva i državnim preuzimanjem medija;Hitna potreba za rješavanjem „snažnog negativnog utjecaja“ globalnih internetskih platformi.

Zastupnici su zabrinuti zbog napada na europske medije u nekim državama članicama i pozivaju na hitne mjere pomoći informativnim medijima u prilagođavanju “digitalnom desetljeću”.

U odluci usvojenoj u srijedu sa 577 glasova za, 47 protiv i 76 suzdržanih, zastupnici se zalažu za pružanje potpore europskim medijima. Cilj je pomoći ovom sektoru u oporavku od pandemije i u prilagodbi komercijalnim poslovnim modelima u digitalnom dobu.

Osiguravanje financijske i političke neovisnosti

Zabrinuti zbog toga što u nekim državama članicama vlasti preuzimaju medije i zbog zlonamjernih sudskih tužbi kojima se zastrašuje novinare, zastupnici pozivaju Komisiju i države članice da zakonodavnim i nezakonodavnim alatima djelotvorno zaštite medijske organizacije.

Kako bi osigurali financijsku i političku neovisnost europskim novinarima i novinarstvu, zastupnici traže uspostavu stalnog fonda za europske medije. Pritom naglašavaju da sredstva EU-a za oporavak namijenjena medijima moraju podržati medijske organizacije u državama članicama EU-a u kojima se neovisni mediji nalaze pod posebnim financijskim i političkim pritiskom ili gdje postoji sumnja u vezi vladavine prava.

Zastupnici također ukazuju na opasnost „nerazmjerne gospodarske moći“ i „predatorskog ponašanja“ globalnih platformi koje dominiraju tržištem podataka i oglašavanja te imaju moć uklanjanja zakonitih sadržaja dobivenih od pružatelja medijskih usluga. Osim toga, zahtijevaju hitno usvajanje Propisa o digitalnim uslugama i Propisa o digitalnim tržištima koji mogu pružiti jednake uvjete za medije u Europi i osigurati jednak pristup podacima i pravilima o političkom oglašavanju na internetu.

Podrška audiovizualnim medijima

Kako bi se pomoglo audiovizualnoj industriji (redateljima, producentima, distributerima i kinematografima), zastupnici u Europskom parlamentu zahtijevaju od EU-a da razvije posebne porezne politike, kao i fiskalne i financijske poticaje za povećanje proizvodnje i ulaganja. Traže i uspostavu EU jamstava za osiguranje za audiovizualne koprodukcije i da pružatelji medijskih usluga na zahtjev poštuju pravila o najmanje 30 % udjela europskih djela u svojim katalozima.

Izjava

„Ovo je doista ključni trenutak za jačanje europskog medijskog i audiovizualnog sektora“, rekla je izvjestiteljica Dace Melbārde (ECR,LV). Medijski ekosustav bio je krhak i prije pandemije, a kriza je dodatno produbila izazove s kojima se suočava te je stvorila nove. Publika se sve više okreće digitalnim platformama, a njihovi prihodi nerazmjerno idu u ruke globalnih igrača. Prošle godine je europski medijski sektor pretrpio značajan pad prihoda od oglašavanja što je ključni izvor zarade za medijske organizacije. Istovremeno, kriza COVID-19 je dodatno ukazala na ulogu kvalitetnog novinarstva; izostanak profesionalnog i brzog izvještavanja tijekom pandemije može dovesti do gubitka života.“

Kontekst

Prema prvim procjenama, tijekom pandemije prihodi od oglašavanja u informativnim medijima pali su između 20 % i 80 %.

Audiovizualni sektor pretrpio je ogroman gubitak prihoda – pad od gotovo 70 % na blagajnama za kinematografe i distributere, što je rezultiralo ukupnim smanjenjem prihoda od 4 milijarde eura. Dodatno, u produkciji je došlo do pada aktivnosti od 30 %. Zastupnici također upozoravaju kako su u pandemiji troškovi produkcije veći, zbog strožih zdravstvenih i sanitarnih mjera.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.