Aleksej Navaljni ovogodišnji je dobitnik nagrade Saharov Europskog parlamenta

Aleksej Navaljni ovogodišnji je dobitnik nagrade Saharov Europskog parlamenta

Zastupnici EU Parlamenta su ruskom oporbenom političaru i antikorupcijskom aktivistu Alekseju Navaljnom dodijelili nagradu Saharov Europskog parlamenta za slobodu mišljenja za 2021.

Potpredsjednica Parlamenta Heidi Hautala najavila je u srijedu poslijepodne dobitnika nagrade za 2021. u vijećnici u Strasbourgu, nakon što je Konferencija predsjednika (predsjednik i čelnici klubova zastupnika) donijela odluku.

Predsjednik Parlamenta David Sassoli rekao je:“Europski parlament odabrao je Alekseja Navaljnog za dobitnika ovogodišnje nagrade Saharov. On je dosljedno provodio kampanju protiv korupcije Vladimira Putina, a putem svojih računa na društvenim medijima i političkih kampanja Navaljni je pomogao u razotkrivanju kršenja prava i mobilizirao potporu milijuna ljudi diljem Rusije. Zbog toga je otrovan i bačen u zatvor.“

„Dodjelom Nagrade Saharov Alekseju Navaljnom odajemo priznanje njegovoj neizmjernoj osobnoj hrabrosti i ponovno ističemo nepokolebljivu potporu Europskog parlamenta za njegovo trenutačno puštanje na slobodu“, dodao je predsjednik Sassoli.

Potpredsjednica Heidi Hautala izjavila je: „Ove je godine Nagrada Saharov za slobodu mišljenja dodijeljena borcu za promjene. Aleksej Navaljni pokazao je veliku hrabrost u pokušajima da ruskim narodu vrati slobodu izbora. Dugi niz godina bori se za ljudska prava i temeljne slobode u svojoj zemlji. To ga je koštalo slobode i umalo života. U ime Europskog parlamenta pozivam na njegovo trenutačno i bezuvjetno puštanje na slobodu.”

„Europski parlament danas odaje počast skupini afganistanskih žena koje su se u svojoj zemlji borile za jednakost i ljudska prava i koje su ušle u uži izbor za Nagradu Saharov. Odlučili smo pohvaliti hrabrost tih žena jer su one među prvima čija su se najosnovnija prava i slobode kršili nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom“, dodala je potpredsjednica Hautala.

Borba protiv korupcije u Rusiji

Aleksej Navaljni ruski je oporbeni političar, aktivist u borbi protiv korupcije te glavni politički protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Došao je u središte međunarodne pažnje zbog organiziranja prosvjeda protiv predsjednika Putina i njegove vlade te se kandidirao za predsjednika i zalagao se za reforme za borbu protiv korupcije. U kolovozu 2020. Navaljni je otrovan i mjesecima se oporavljao u Berlinu. Uhićen je nakon povratka u Moskvu u siječnju 2021. Trenutačno služi zatvorsku kaznu od tri i pol godine i preostalo mu je više od dvije godine kazne. Danas je zatvoren u kažnjeničkoj koloniji visoke razine sigurnosti, a krajem ožujka 2021. prosvjedovao je dugotrajnim štrajkom glađu zbog nedostatka pristupa zdravstvenoj skrbi. Ruski sud zabranio je u lipnju 2021. lokalne urede Alekseja Navaljnog i njegovu zakladu za borbu protiv korupcije, koje su ruske vlasti označile kao ekstremističke i nepoželjne.

Svečanost dodjele nagrade Saharov održat će se 15. prosinca u Strasbourgu. Više o ostalim finalistima Nagrade Saharov 2021. pročitajte ovdje.

Kontekst

Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu Saharov za slobodu mišljenja. Nagrada je uvedena 1988. kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode. Nazvana je u čast sovjetskog fizičara i političkog disidenta Andreja Saharova, a iznosi 50 000 eura.Prošle je godine Parlament dodijelio nagradu demokratskoj oporbi Bjelarusa koju predstavlja Koordinacijsko vijeće, inicijativa hrabrih žena te političarki i osoba civilnog društva.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.