Sunčana Glavak: Konferencija o budućnosti Europe iskorak za funkcioniranje europske demokracije

Sunčana Glavak: Konferencija o budućnosti Europe iskorak za funkcioniranje europske demokracije

U Strasbourgu je održana druga plenarna sjednica Konferencije o budućnosti Europe na kojoj je, uime Europskog parlamenta, sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak, ujedno i članica radne skupine za migracije.

Okupivši 80 građana koji predstavljaju panele Konferencije, 108 zastupnika uime Europskog parlamenta te predstavnike civilnog društva, socijalnih partnera i nacionalnih parlamenata, na plenarnoj se sjednici raspravljalo o idejama iznesenima na europskim i nacionalnim panelima građana, višejezičnoj digitalnoj platformi futureu.europa.eu te Europskom događaju za mlade (EYE). Prvi su put na sjednici sudjelovali i predstavnici zemalja zapadnog Balkana.

Zastupnica Glavak u svom je obraćanju posebno naglasila važnost izravnog uključivanja svih građana u demokratske procese utemeljenog na platformi Konferencije o budućnosti Europe, konceptu jedinstvenom u cijelom svijetu.

Naši politički sustavi izravnim uključivanjem građana u Konferenciju rade veliki iskorak. ,,Doista vas slušamo i želimo čuti vaše ideje. Taj korak, između velikog deliberativnog procesa i političke odluke, koja jedina može pretvoriti proces u pravi participativni instrument, tek treba poduzeti“, istaknula je zastupnica Glavak dodavši: „Ne smijete biti po strani jer ovo je vaša pozornica. Zauzmite svoje mjesto jer vi to možete! Konferencija o budućnosti Europe početak je, a ne kraj naše potrage za boljim demokratskim upravljanjem. Želim da taj rezultat svi zajedno osjetimo početkom iduće godine.“

Europska demokracija i klimatske promjene u fokusu građana

Od početka Konferencije o budućnosti Europe tematsko područje Europska demokracija bilježi najvišu razinu doprinosa u idejama i komentarima građana te organiziranim događanjima (4026), nakon čega slijede Klimatske promjene i okoliš (3791). U tom je području zabilježena posebno visoka razina interakcija: proširene su postojeće teme kao što su onečišćenje, poljoprivreda i promet, a na temu potrošnje zabilježen je najveći broj novih podtema. Tematsko područje Snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i radna mjesta također bilježi znatan broj novih podtema.

Aktualna događanja i dalje se odražavaju u novim idejama na platformi. Važan primjer toga je povlačenje američke vojske iz Afganistana i politička blokada koja proizlazi iz gospodarskih sankcija EU-a protiv Bjelarusa. Oba događaja dovela su do toga da sudionici nastavljaju tražiti povećanje nadležnosti EU-a u područjima kao što su migracije i vanjska politika.

Po doprinosu u idejama o budućnosti Europe izdvajaju se Njemačka, Francuska, Belgija, Italija i Austrija, dok je manje zanimanje za sudjelovanje zabilježeno u Estoniji, Cipru, Litvi, Malti i Luksemburgu. Hrvatska se sa 151 doprinosom (zaključno 7. rujna 2021.) smjestila na 19. mjesto.

Zaključne preporuke panela građana u prosincu

U prosincu bi trebale biti gotove preporuke europskih i nacionalnih panela. Cilj je Konferencije potaknuti građane da sudjeluju na nizu događaja na kojima mogu predstaviti svoja promišljanja i stavove o budućnosti Europe, nakon čega će se njihove ideje i komentari analizirati na plenarnoj skupštini. Završetak i donošenje završnog dokumenta Konferencije očekuje se u proljeće 2022.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.