Pregovori o europskom proračunu ulaze u završnu fazu (28. listopada 2021.)

Pregovori o europskom proračunu ulaze u završnu fazu (28. listopada 2021.)

 Ovaj tjedan službeno je započeo tzv. proces mirenja između Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije, uz posredstvo Komisije u kojem institucije trebaju utvrditi europski proračun za 2022. u sljedeća tri tjedna.

 Zastupnik Karlo Ressler (EPP/HDZ), kao glavni pregovarač Europskog parlamenta, istaknuo je prilikom trijaloga i sastanka posebnog Odbora za mirenje da sljedeći proračun mora biti proračun oporavka koji odgovara na posljedice zdravstvene i gospodarske krize, u uvjetima ubrzane digitalne i zelene transformacije.

 „Prioritet Parlamenta je proračun za oporavak i za otporniju Uniju, u sve brže mijenjajućim globalnim okolnostima. Zato su nam potrebne investicije u inovacije, modernizaciju Europe i digitalizaciju, smanjivanje razlika između država članica, ali i spremnost da učinkovito odgovorimo na nepredvidive krize.“ istaknuo je Ressler, podržavajući ocjenu povjerenika za proračun Hahna da bi niz rezova koje predlaže Vijeće bio štetan za europske građane.

Ključna područja razilaženja između Parlamenta i Vijeća tiču se intenziteta podrške najuspješnijim europskim programima, prvenstveno u području znanosti, obrazovanja i digitalizacije, kao i načina europskog vanjskog djelovanja i humanitarne pomoći Afganistanu i sirijskim izbjeglicama u Turskoj. Period mirenja traje 21 dan, te bi trebao završiti dogovorom o proračunu od preko 165 milijardi eura najkasnije 15. studenoga u ponoć. Nakon toga, Parlament će na sljedećoj plenarnoj sjednici glasovati o prijedlogu proračuna kako ga predloži Ressler po dogovoru s Vijećem.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.