Karlo Ressler ispregovarao rekordan europski proračun

Karlo Ressler ispregovarao rekordan europski proračun

Nekoliko minuta prije ponoći, posljednjeg dana zakonskog roka, Europski parlament i Vijeće postigli su dogovor o europskom proračunu za 2022. od gotovo 170 milijardi eura. Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) zastupao je Parlament kao najmlađi glavni pregovarač za proračun u povijesti, uz jedan od najuspješnijih rezultata pregovora.

“Iznimno sam zadovoljan. Zajedno sa cijelim timom Europskog parlamenta uspjeli smo dodatno ojačati europski proračun za 480 milijuna eura, a ukupna povećanja za ključne programe su i veća. Glavni fokus bio je na potpori za malo i srednje poduzetništvo, uključujući turizmu, znanosti, zdravstvu, te dodatnom poticaju digitalnoj i zelenoj tranziciji”, istaknuo je Ressler nakon završetka pregovora.

Posebna pozornost posvećena je vanjskoj dimenziji, obzirom na sve globalne izazove s kojima se Europa susreće, uključujući humanitarnu krizu u Afganistanu, pomoć sirijskim izbjeglicama, te potpora trećim zemljama u suočavanju s pandemijom.

“Ako želi biti globalno relevantan akter, Europa mora predvoditi aktivnosti u borbi protiv pandemije, kao i pomoći u nepredvidivim humanitarnim i kriznim situacijama kako bi se izbjegao i migracijski pritisak na europske granice. Kroz proračun smo nastojali mobilizirati dodatna sredstva kako bi osigurali sigurno i stabilno okruženje za sve europske građane, zaštitili europske vanjske granice, te osnažili kapacitete Europske unije kada je potrebna brza reakcija na nepredvidive okolnosti, poput situacije u Afganistanu ili one na granici s Bjelorusijom”, zaključio je Ressler.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.