Europi je potrebna otpornija farmaceutska politika

Europi je potrebna otpornija farmaceutska politika

Eurozastupnica Sunčana Glavak ističe važnost samodostatnosti Europske unije u strateški važnim područjima poput farmaceutske proizvodnje.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) sudjelovala je u plenarnoj raspravi o farmaceutskoj strategiji za Europu. Teme o kojima se raspravljalo uključivale su načine na koje nova strategija može pomoći u izgradnji farmaceutskog sustava EU-a otpornog na krizu i promjene u budućnosti, kao i vitalnosti farmaceutskog sektora koja nije samo ključna za zdravstvo i radna mjesta u Uniji, već i za jačanje njezine strateške autonomije, posebno zbog povećanih rizika od pandemije i nestabilnih lanaca opskrbe.

Zastupnici su, među ostalim, pozvali na veću posvećenost europskoj farmaceutskoj industriji, posebno se založivši za maksimalnu transparentnost oko cijene lijekova, njihove dostupnosti, visokih društvenih i okolišnih standarda, razvoju generičkih lijekova, zajedničke nabave te niza drugih tema.

Osvrnuvši se na ulogu pandemije u osvješćivanju ovisnosti Europske unije o globalnim proizvodnim i nabavnim farmaceutskim lancima, zastupnica Glavak izdvojila je ulogu Kine i ostalih trećih zemalja.

„Kriza je pokazala da smo previše ovisni o Kini i trećim zemljama kada su u pitanju farmaceutski proizvodi – podaci Europske komisije govore da 40 % gotovih lijekova koji se stavljaju na tržište Unije potječe iz trećih zemalja“, istaknula je.  

Uz to, zastupnica Glavak je naglasila važnost zajedničkog europskog pristupa nabavi lijekova i medicinske opreme s ciljem bolje cjenovne isplativosti.

„Smatram da bi bilo mudro iskoristiti logiku velikih brojeva kod nabave lijekova i medicinske opreme za države članice“, ističe zastupnica Glavak.

Kao članica Posebnog odbora za borbu protiv raka, zastupnica Glavak smatra kako bi donošenje novih zajedničkih ugovora Europske unije o javnoj nabavi moglo predstavljati iskorak u zdravstvenoj zaštiti najugroženijih skupina europskih građana.

Zastupnica Glavak pozvala je na odlučne iskorake s ciljem razvijanja otporne i učinkovite zdravstvene unije spremne na buduće javnozdravstvene izazove.

„Potrebna nam je snažna europska zdravstvena unija, vitalnost sektora i jačanje strateške ekonomije. Izazove smo razumjeli i moramo ih iskoristiti kao dodanu vrijednost i promjenu paradigme u očuvanju zdravlja“, zaključila je zastupnica.

Podsjetimo, zastupnica Glavak bila je izvjestiteljica iz sjene Europske pučke stranke (EPP) za mišljenje Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) o novoj industrijskoj strategiji za Europu. Riječ je o dokumentu vezanom uz prijedlog Europske komisije o novoj industrijskoj strategiji za globalno konkurentnu, zelenu i digitalnu Europu koje je predstavljeno u ožujku ove godine. Među 28 amandmana zastupnice Glavak predloženi, a potom i usvojeni, bili su i oni o povećanju proizvodnje ključnih proizvoda u EU-u, kao što su lijekovi, farmaceutski sastojci, medicinski uređaji, oprema i materijali.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.