EU parlamentarci će u tjednu pred nama raspravljati o građanskim slobodama, zdravlju i okolišu, zaštiti životinja....

EU parlamentarci će u tjednu pred nama raspravljati o građanskim slobodama, zdravlju i okolišu, zaštiti životinja....

 Europska agencija za lijekove. Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA-e) Emer Cooke raspravljat će s Odborom za okoliš i javno zdravlje  o općoj epidemiološkoj situaciji te o aktualnim pitanjima vezanim uz kampanju cijepljenja protiv bolesti COVID-19 (uključujući autorizacije za pedijatrijsku upotrebu i pojačivače cjepiva). (utorak)

 Provjera tražitelja azila / reakcija EU-a na migracijsku krizu. Odbor za građanske slobode započet će zakonodavni rad na dva prijedloga iz područja azila i migracija. Jedan će obuhvatiti nove postupke za brzo odlučivanje na vanjskim granicama EU-a o tome treba li tražitelju azila odbiti ulazak, vratiti ga ili ga uključiti u sustav azila EU-a. Drugi dokument je vezan uz instrument za rješavanje migracijskih kriza u jednoj ili više država članica EU-a. Konferencija za novinare o prijedlogu kriznog instrumenta održat će se u utorak u 12:15.

 Trgovinski interesi EU-a. Odbor za međunarodnu trgovinu glasat će o stvaranju međunarodnog instrumenta javne nabave kako bi se potaknulo trgovinske partnere EU-a na međusobno recipročan pristup tržištima. Online briefing održat će se u 16:15. (ponedjeljak)

Rodno uvjetovano nasilje. Odbor za prava žena i Odbor za građanske slobode usvojit će inicijativu o donošenju direktive za utvrđivanje minimalnih pravila koja se odnose na definiciju kaznenog djela rodno uvjetovanog cyber nasilja i povezanih sankcija, kao i na nove mjere za promicanje prevencije, te osiguranje pravde i podrške za žrtve. (utorak)

Univerzalni punjač. Odbor za unutarnje tržište imat će prvu raspravu o prijedlogu univerzalnog punjača za elektroničke uređaje, za što se Parlament zalaže već dugo vremena. Prema prijedlogu, mobilni telefoni i slični uređaji, tableti, digitalne kamere, slušalice, ručne konzole za videoigre i prijenosni zvučnici koji se pune putem žičanog kabela trebali bi biti opremljeni USB -C priključkom, bez obzira o kojem je proizvođaču uređaja riječ. (srijeda)

Pegasus špijunski softver. Odbor za građanske slobode raspravljat će o skandalu Pegasus s Laurentom Richardom (Zabranjene priče, dobitnik nagrade Daphne Caruana Galizia 2021.), Etienneom Maynierom (Sigurnosni laboratorij Amnesty Internationala) i europskim nadzornikom za zaštitu podataka Wojciechom Wiewiórowskim. (ponedjeljak)

 Dobrobit životinja tijekom prijevoza. Istražni odbor za zaštitu životinja tijekom prijevoza završava rad koji je započeo u lipnju 2020. godine. Usvojit će glavne zaključke o navodnim kršenjima europskih pravila o zaštiti životinja tijekom prijevoza, unutar i izvan EU-a. Također će glasati o nacrtu preporuka za poboljšanje trenutačnih pravila. (četvrtak)

Konferencija za medije očekuje se u petak u 10 sati. (tbc)

 Unija za Mediteran. 16. plenarna sjednica parlamentarne skupštine Unije za Mediteran (UfM), koja okuplja europarlamentarce i zastupnike iz mediteranskih zemalja, počet će izlaganjem predsjednika Parlamenta Sassolija. Sudionicima bi se, među ostalima, trebali obratiti i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell te jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Al Safadi. (petak i subota)

Giscard d´Estaing. Predsjednik Sassoli otvorit će svečanost odavanja počasti Valéryju Giscardu d'Estaingu, bivšem predsjedniku Francuske, predsjedatelju Europske konvencije i bivšem zastupniku u Europskom parlamentu. (četvrtak)

Kalendar predsjednika. Predsjednik Parlamenta David Sassoli sastat će se u ponedjeljak s predsjednikom moldavskog parlamenta Igorom Grosuom i talijanskim ministrom obrazovanja Patriziom Bianchijem. Predsjednik će se u utorak sastati s talijanskim ministrom kulture Dariem Franceschinijem i uputiti videoporuku na otvaranju međuparlamentarnog sastanka o iskorjenjivanje nasilja nad ženama. U srijedu će se susresti s predsjednicom albanskog parlamenta Linditom Nikollom. U četvrtak će se u Strasbourgu predsjednik Sassoli sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Detaljniji raspored za idući tjedan dostupan je ovdje.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.