#EPASsong: Himna programa „Škola ambasador Europskog parlamenta“ u izvedbi Adastre i Nike Antolos

#EPASsong: Himna programa  „Škola ambasador Europskog parlamenta“ u izvedbi Adastre i Nike Antolos

Program Škola ambasador Europskog parlamenta (European Parliament Ambasador School - EPAS), u kojem ove godine sudjeluje 50 hrvatskih gimnazija i strukovnih škola, uoči predstojećih blagdana dobio je svoju himnu: #EPASsong. U organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, ovu veselu i optimističnu posvetu europskoj mladosti izvode grupa Adastra i pjevačica Nika Antolos, a poruka je: što mladi više znaju o Europi, postaju svjesniji međusobne povezanosti te mogu bolje iskoristiti mogućnosti koje im pruža Europska unija. Pjesmu možete pogledati i poslušati na YouTube kanalu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Program Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS) provodi se u svim državama članicama EU-a s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima i pravima. Uz zabavne nastavne materijale Europskog parlamenta sudionici programa uče o Europskoj uniji, surađuju kroz interaktivne projekte i radionice te se povezuju sa svojom lokalnom zajednicom, ali i sa zastupnicima u Europskom parlamentu. Zbog svojih inovativnih elemenata, ovaj se program u Hrvatskoj pokazao posebno dragocjenim u doba pandemije: učenicama i učenicima koji u njemu sudjeluju omogućio je kontakte s vršnjacima u EU-u, potaknuo ih je na kreativno razmišljanje o mogućim rješenjima za izazove s kojima se suočavamo, te im omogućio da sudjeluju u stvaranju novih uzbudljivih formata i sadržaja, kao što je i himna #EPASsong.

 EPAS program u lokalnoj zajednici

 Videospot za #EPASsong sniman je u Gimnaziji Velika Gorica, jednoj od 50 srednjih škola iz Hrvatske koje trenutno provode EPAS program. Ravnateljica Gimnazije dr. sc. Brankica Žugaj ističe kako EPAS nije jedini europski projekt koji se provodi u njihovoj ustanovi te navodi da su učenici i nastavnici sudjelovali i u programu Euroscola, simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu. „Gimnazija Velika Gorica postiže izuzetne rezultate u različitim EU projektima. Ponosna sam što je smo dio programa Škola ambasador Europskog parlamenta koji je našim učenicima i nastavnicima omogućio da aktivno sudjeluju u demokratskom procesu EU-a“, istaknula je ravnateljica.

 Voditeljica EPAS programa u Gimnaziji Velika Gorica, profesorica Olieta Horvat Kardoš izdvojila je aktivnosti iz programa koje su posebno zanimljive učenicima: „Putem različitih digitalnih alata, istraživačke nastave, igre, učenici na zanimljiv način istražuju povijest EU-a, proučavaju medijsku pismenost, prepoznaju dezinformacije te se informiraju o Europskoj uniji i njenim vrijednostima.“

 O himni #EPASsong - od ambasadora juniora Europskog parlamenta

 Učenici Gimnazije Velika Gorica s velikim su veseljem sudjelovali u snimanju videospota. Istaknuli su kako je to bila prilika i za zabavu i za učenje novih vještina.

 "Snimanje spota bila je odlična prilika za stjecanje novog iskustva. Vidjeli smo što je sve potrebno za profesionalno snimanje spota i mogli smo pomoći u gotovo svakom aspektu. Na kraju dana smo bili iscrpljeni, ali se itekako isplatilo. Nadam se da ćemo imati još ovakvih prilika,“ rekla je mlada Velikogoričanka Karla Barić.

 "Uz odličnu ekipu i atmosferu, snimanje je izvrsno prošlo. Profesionalna ekipa nas je naučila principima snimanja, što je korisno i interesantno. Ovakva iskustva bi odlično došla svakom učeniku EPAS programa“, složila se velikogorička ambasadorica junior Alma Beriša.

 Za glazbu, tekst na engleskom jeziku, aranžman te video produkciju zaslužan je glavni vokal Adastre, Jeronim Szabolcs Marić, dok su za snimanje videospota bili zaduženi Bruno Zlomislić s asistentom Tomislavom Tokićem.

 U snimanju #EPASsong videospota sudjelovali su:

Glazbenice: Sonja Frakaš i Marija Kušević, 2. D

Tehnička podrška: Dario Anđel, Bruno Ševčenko, Alma Beriša, Karla Barić i Klara Zima 4. D

Plesači: Roko Šašić 4. B, Dora Šašić, 2. B, Nika Žerjav, Dora Čunčić Lana Ferjančić 2. D, Leticija Maričić, Elena Kovačević, Marija Haraminčić, Klara Bilać i Lea Kordić 3. D, Karlo Dobrinčić 4. D, Fran Vodopija 3. B, Helena Matošević 1. A, Ana Lizatović 3.A.

Nastavnica glazbene umjetnosti Ivana Petravić angažirala je plesače i glazbenike.

Glavnu ulogu u koordinaciji učenika imala je voditeljica EPAS programa u Gimnaziji Velika Gorica Olieta Horvat Kardoš.

 Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.