EU parlamentarci u ovom tjednu raspravljat će o niz tema pa i o minimalnim plaćama

EU parlamentarci u ovom tjednu raspravljat će o niz tema pa i o minimalnim plaćama

Mjere Parlamenta za osiguravanje pravednih minimalnih plaća u EU-u bit će u fokusu rasprave zastupnika u ovome tjednu, a donosimo i plan aktivnosti za čitav tjedan.

Parlament je spreman započeti pregovore o prijedlogu čiji je cilj osigurati minimalne plaće za dostojan život u EU-u. Zastupnici su pozdravili prijedlog o pravednim plaćama diljem EU-a i usvojili pregovarački mandat na prošlomjesečnoj plenarnoj sjednici. Koronakriza je dodatno naglasila potrebu za pravednim minimalnim plaćama u Europskoj uniji. Mnogi radnici, poput njegovatelja, zdravstvenih radnika, odgojitelja i čistača, koji su u pandemiji bili najizloženiji, zarađuju minimalne plaće. Gotovo 60 % osoba koje rade za minimalnu plaću u EU-u su žene. Minimalna plaća najniža je plaća koju poslodavci moraju isplaćivati svojim zaposlenicima za njihov rad. Iako sve države članice EU-a imaju određeni oblik minimalne plaće, u većini slučajeva ona ne pokriva sve troškove života. Za otprilike sedam od deset radnika s minimalnom plaćom u EU-u, ona nije bila dovoljna za sve njihove potrebe u 2018. godini. Minimalne mjesečne plaće u EU-a u 2021. znatno su varirale, od 332 eura u Bugarskoj do 2 202 eura u Luksemburgu. Troškovi života jedan su od važnih razloga tih razlika.

U državama članicama EU-a postoje dva oblika minimalne plaće:

Propisane minimalne plaće: utvrđuju se statutom ili formalnim zakonima. Većina država članica ima takva pravila
Zajednički dogovorene minimalne plaće: U šest zemalja EU-a plaće se utvrđuju kolektivnim ugovorima između sindikata i poslodavaca, uključujući u određenim slučajevima minimalne plaće (Austrija, Danska, Cipar, Finska, Italija i Švedska)
Europski parlament, Vijeće i Komisija u studenome 2017. zajednički su usuglasili europski stup socijalnih prava kojim se utvrđuje namjera Europske unije za osiguravanjem pravednih plaća. U listopadu 2019. Parlament je donio rezoluciju u kojoj poziva Komisiju da predloži pravni instrument za pravedne minimalne plaće u EU-u. U izvješću iz prosinca 2020. Parlament naglašava da direktiva o pravednim plaćama treba doprinijeti iskorjenjivanju siromaštva među zaposlenima i promicanju kolektivnog pregovaranja. Komisija je 2020. objavila prijedlog direktive o primjerenim minimalnim plaćama u EU-u. Osim zaštite radnika u EU-u, cilj joj je i pomoći u uklanjanju razlika u plaćama među spolovima, jačanju poticaja za rad i stvaranju jednakih uvjeta na jedinstvenom tržištu. Prijedlog uzima u obzir nacionalne nadležnosti i ugovornu slobodu socijalnih partnera te ne utvrđuje razinu minimalnih plaća. Direktivom se želi promicati kolektivno pregovaranje o plaćama u svim državama članicama EU-a. U zemljama sa zakonski propisanim minimalnim plaćama želi se osigurati odgovarajuća razina minimalne plaće, uzimajući pritom u obzir socioekonomske uvjete te regionalne i sektorske razlike.

Petak, 10. prosinca

Akademija Saharov na Human Rights Film Festivalu 2021.

Uživo na Facebook stranici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, 10 sati

 Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj već devetu godinu za redom s Human Rights Film Festivalom organizira Akademiju Saharov tijekom koje promovira nastojanja Europske unije na području ljudskih prava. Ovogodišnji dobitnik Nagrade Saharov – najvišeg priznanja EU-a što se dodjeljuje pojedincima i organizacijama koji se bore za slobodu izražavanja i razvoj demokracije - ruski je oporbeni političar i antikorupcijski aktivist Aleksej Navaljni. Stoga će u sklopu programa Akademije biti održana rasprava o međunarodnom utjecaju Rusije, odnosima s Europskom unijom, ali i ulozi Moskve u aktualnoj krizi u Bjelarusu. Panelisti su Violeta Simeonova Staničić (Ured EP-a u Hrvatskoj) i Dave Elseroad (koalicija nevladinih udruga Human Rights House Foundation ), a prijenos se može pratiti na Facebook stranici Europskog parlamenta u Hrvatskoj te digitalnim platformama Human Rights Film Festivala. Akademija Saharov i ove se godine održava u partnerstvu s Platformom za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske - CROSOL.

 

BRUXELLES – IZDVOJENO

Migracije i azil. Europarlamentarci i zastupnici nacionalnih parlamenata okupit će se na trećoj konferenciji o migracijama i azilu na visokoj razini. Raspravljat će o migracijskim partnerstvima s državama koje nisu članice EU-a i o prijedlogu Pakta o migraciji i azilu. Među govornicima će biti predsjednik EP-a Sassoli, predsjednik slovenske Narodne skupštine Zorčič, predsjednik portugalske skupštine Ferro Rodrigues i predsjednica njemačkog Bundestaga Bas. (petak)

Sigurnost igračaka. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača procijenit će primjenu pravila EU-a o sigurnosti igračaka te predložiti mjere kojima će jamčiti da su sve igračke što se prodaju na EU tržištu - uključujući one na internetu te iz uvoza - sigurne. Preporuke pokrivaju pitanja kao što su označavanje te rješavanje problema kemikalija u igračkama. (četvrtak)

Borba protiv raka. Posebni odbor za borbu protiv raka usvojit će svoje konačne preporuke za razvoj politike EU-a za suzbijanje raka koja uključuje borbu protiv nejednakosti u prevenciji raka, liječenju i preživljavanju diljem Europe. Također se predlaže veća potpora istraživanju u području karcinoma osiguravanje dostupnijih i pristupačnijih tretmana, posebno kroz zajedničku evaluaciju kao i pregovaranje i kupovanje lijekova. (četvrtak)

Konferencija predsjednika/francusko predsjedništvo. Predsjednik EP-a i čelnici klubova zastupnika (Konferencija predsjednika) sastat će se u Parizu s ministrima francuske vlade, uključujući premijera Castexa, te predsjednika i članove Nacionalne skupštine (Assemblée Nationale), kako bi pripremili predstojeće šestomjesečno predsjedanje Francuske Vijećem EU-a. (četvrtak)

 Pripreme za plenarnu sjednicu. Klubovi zastupnika pripremat će se za plenarnu sjednicu koja će se održati od 13. do 16. prosinca. Na dnevnom su redu: rasprava i glasanje o Aktu o digitalnim tržištima koji ima za cilj okončati nepoštene prakse velikih internetskih platformi, izvješće o borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja te ravnopravnosti muškaraca i žena u EU-u. Zastupnici će također raspravljati o predstojećem sastanku Europskog vijeća 16. i 17. prosinca, o stanju u vezi s instrumentom za oporavak i otpornost te će glasati o temeljnim pravima i vladavini prava u Sloveniji. Također, tijekom plenarne sjednice, zastupnicima će se obratiti predsjednik Gane Nana Akufo-Addo, a održat će se i svečanost dodjele Nagrade Saharov koja je ove godine pripala Alekseju Navaljnom.

 Uži izbor za nagradu publike LUX. Doznat će se finalisti Nagrade publike LUX koju dodjeljuje Parlament i Europska filmska akademija. U završnici natjecanja bit će tri filma čiji će naslovi biti objavljeni tijekom svečanosti dodjele Europskih filmskih nagrada u Berlinu, u subotu s početkom u 19 sati.

 Kalendar predsjednika. Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli sastat će se u utorak s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem. U srijedu će sudjelovati na Konferenciji veleposlanika EU-a. Predsjednik Sassoli u četvrtak će biti u Parizu na Konferenciji predsjednika, gdje će imati bilateralni sastanak s francuskim premijerom Jeanom Castexom, nakon čega će uslijediti konferencija za novinare.

 Detaljniji raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

  

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

 Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:

Sigurnost potrošača - https://multimedia.europarl.europa.eu/en/consumer-product-safety_20601_pk

 Migracije - https://multimedia.europarl.europa.eu/en/migration_17605_pk

Francusko predsjedanje Vijećem Europske unije - https://multimedia.europarl.europa.eu/en/french-presidency_21003_pk

Nagrada LUX 2022. - https://multimedia.europarl.europa.eu/en/lux-award-2022_21004_pk

 AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

 

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će u ponedjeljak na sastanku odbora ENVI te na sastanku zastupnika EPP-a u odboru AFET. U utorak će sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru BECA te na razmjeni mišljenja kluba zastupnika EPP-a s povjerenikom Várhelyijem o paketu proširenja 2021. U srijedu će sudjelovati na sastanku Izaslanstva Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe. U četvrtak će sudjelovati na Europskom kongresu mladih poljoprivrednika, kao ambasadorica EPP-a za Hrvatsku. Tijekom tjedna zastupnica će sudjelovati na pripremnim sastancima kluba zastupnika EPP-a za plenarnu sjednicu u Strasbourgu.

 

 

LADISLAV ILČIĆ (HRAST - EKR)

Zastupnik Ilčić ovog tjedna sudjeluje na sastancima Odbora za poljoprivredu (AGRI), Odbora za ribarstvo (PECH) te Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE). U četvrtak organizira radionicu za učenike osmih razreda Katoličke osnovne škole u Varaždinu o korištenju vlastitih talenata u životu i u odabiru zanimanja. U petak kao panelist sudjeluje na konferenciji koja se u Splitu organizira povodom godišnjice Opće deklaracije o ljudskim pravima, a u subotu se sastaje s lokalnim gospodarstvenicima u Gospiću.

 

 

ROMANA JERKOVIĆ (SDP – S&D)

U ponedjeljak 6. prosinca zastupnica Jerković će sudjelovati na sastanku Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) tijekom kojeg će razmijeniti mišljenja s Komisijom o ishodu sastanka skupštine Svjetske zdravstvene organizacije te pripremi međunarodnog ugovora o pandemijama, ali i o globalnim klimatskim prekretnicama koje očekujemo u 2022. Istoga dana prisustvovat će i sastanku Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) posvećenom novoj eri u istraživanju i inovacijama. U ostatku tjedna će sudjelovati na sastancima S&D Kluba zastupnika te u četvrtak govoriti na posljednjem sastanku Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA), koji će usvajanjem svog izvješća o jačanju Europe u borbi protiv raka završiti s radom.

 

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Radni tjedan zastupnik će započeti posjetom Šibeniku, gdje će u suradnji s Udrugom umirovljenika Krešimirovog grada u 9 sati održati radionicu u sklopu projekta '’Hodalica kroz lažne vijesti’. Zastupnik će posjetiti i Vinoplod vinariju Šibenik, kao nastavak kampanje promoviranja i zaštite prošeka na europskoj razini. Kao predsjednik međuskupine SEARICA, u utorak od 9:30 organizator je i domaćin konferencije "Pomorski sektor fit za 55 zakonodavni paket", a poslijepodne, kao stalni izvjestitelj za SAD, otvara webinar S&D grupe na temu budućnosti transatlantskih odnosa. Sudjelovati će zastupnici u Kongresu i Senatu SAD-a te veleposlanik EU-a u SAD-u, Lambrinidis. U nastavku tjedna zastupnik će sudjelovati na radnim skupinama S&D-a, Odbora za poljoprivredu, Pododbora za sigurnost i obranu te će kao koordinator voditi radnu skupinu za vanjske poslove.

 

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol će u ponedjeljak na sjednici Odbora za regionalni razvoj (REGI) sudjelovati u razmjeni mišljenja s gradonačelnicima pojedinih europskih gradova na temu EU instrumenata za oporavak od pandemije COVID-19 iz perspektive gradova. Zastupnik Sokol će sudjelovati i na sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) na kojoj će se glasovati o Aktu o digitalnim uslugama. Sudjelovat će i na radnim grupama EPP-a, u sklopu priprema za predstojeću plenarnu sjednicu u Strasbourgu. Također, zastupnik će sudjelovati u raspravi na temu otoka i kohezijske politike te budućih izazova. Posebno ističemo, kako će se u četvrtak održati glasovanje na sjednici Posebnog odobora za borbu protiv raka (BECA) o završnom izvješću Odbora. U tekst Izvješća uvršteno je preko pedeset amandmana zastupnika Sokola.

 

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko će se u ponedjeljak u Europskom parlamentu sastati s predsjedavajućim Doma naroda Bosne i Hercegovine i predsjednikom HDZ-a BiH, Draganom Čovićem. Isti dan će kao potpredsjednica izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom te članica pododbora SEDE razmijeniti mišljenja sa zapovjednikom operacije Althea, generalom pukovnikom Houdetom, o stanju misije i njezinoj ulozi u BiH. U utorak će kao stalna izvjestiteljica EP-a za Azerbajdžan govoriti na konferenciji „Međureligijski dijalog kao jamac globalne sigurnosti i duhovne renesanse“, a potom će sudjelovati u razmjeni mišljenja u organizaciji EPP-a o paketu proširenja za 2021. godinu s povjerenikom za proširenje i susjedstvo Várhelyijem. Tijekom tjedna, Zovko će kao potpredsjednica EPP-a sudjelovati na sastancima Predsjedništva i Kluba zastupnika EPP-a uoči plenarne sjednice.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.