Akademija Saharov na Human Rights Film Festivalu 2021.

Akademija Saharov na Human Rights Film Festivalu 2021.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj s Human Rights Film Festivalom (HRFF) i Platformom za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske (CROSOL) organizira Akademiju Saharov, u petak, 10. prosinca u 10 sati, tijekom koje u središte pozornosti stavlja rad Europske unije na području zaštite ljudskih prava.  Ovogodišnji dobitnik Nagrade Saharov - najvišeg priznanja koje Europski parlament dodjeljuje borcima za razvoj demokracije - je ruski oporbeni političar i antikorupcijski aktivist Aleksej Navaljni pa će i središnja rasprava Akademije Saharov biti posvećena međunarodnom  utjecaju Rusije, odnosima s Europskom unijom, ali i ulozi Moskve u aktualnoj krizi u Bjelarusu. U raspravi će sudjelovati Violeta Simeonova Staničić (voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj),  Dave Elseroad (Head of Advocacy, Human Rights House Foundation, Ženeva) te Božo Kovačević (bivši veleposlanik Hrvatske u Rusiji). Moderatorica je Mila Moralić, novinarka N1 televizije. Razgovor će se održati na engleskom jeziku, uz osiguran prijevod za gledatelje koji događaj mogu pratiti na Facebook stranici Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj te na društvenim mrežama CROSOL-a i HRFF-a.

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja prvi put je dodijeljena Nelsonu Mandeli i Anatoliju Marčenku 1988., a predstavlja najviše priznanje Europske unije za rad na području ljudskih prava. Europski parlament nagradu dodjeljuje svake godine, a u 2021. laureatom je proglašen ruski oporbeni političar i antikorupcijski aktivist Aleksej Navaljni. Prigodna svečanost povodom dodjele Saharova održat će se 15. prosinca u Europskom parlamentu u Strasbourgu, a budući da je Navaljni u zatvoru, nagradu će preuzeti njegova kći Daria Navaljna.

Preko Nagrade Saharov i mreže dobitnika, Europski parlament podupire pojedince i organizacije u njihovoj borbi za snažniju demokraciju i slobodu govora.  Nagrada je nazvana po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu, a uključuje novčani iznos od 50 000 eura.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.