Ured EU Parlamenta u RH - aktivnosti u ovom tjednu

Ured EU Parlamenta u RH - aktivnosti u ovom tjednu

Akivnosti Ureda Europskog parlamenta u RH i partnera - 

 Utorak, 14. prosinca

Online predavanje: Poučavanje o Europskoj uniji u Hrvatskoj - program Škola ambasador Europskog parlamenta kao primjer

Od 12:30 do 14 sati

Udruga Forum za slobodu odgoja predstavlja rezultate istraživanja o poučavanju o Europskoj uniji objavljenih u izdanju “Bijela knjiga o izazovima obrazovanja o Europskoj uniji u Hrvatskoj“. Tim će povodom Andrea Čović Vidović u ime Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj predstaviti podatke o provedbi programa “Škola ambasador Europskog parlamenta” (EPAS - The European Parliament Ambassador School Programme) u 60 nacionalnih obrazovnih ustanova. Bit će promoviran i videospot „EPAS song“, zamišljen kao zaštitni glazbeni uradak i himna ovog programa koji se provodi u svim članicama Unije. Sudjelovanje na predstavljanju “Bijele knjige” potvrdite na ovoj poveznici, a videospot pogledajte na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

 Srijeda, 15. prosinca

Online konferencija Mladi&EU

10 sati

Hrvatsko debatno društvo u sklopu projekta EU Spikaonice organizira konferenciju na temu Mladi&EU na kojoj će se govoriti o informiranju mladih o izazovima i prioritetima EU-a. Na konferenciji će sudjelovati i Marko Boko iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj koji će govoriti o paneuropskoj kampanji zajednoza.eu. Riječ je o projektu koji okuplja građanke i građane iz cijelog EU-a, a posebno mlade, potičući ih na neposrednu razmjenu mišljenja o temama važnim za njihovu budućnosti i budućnost Europske unije.

 Srijeda, 15. prosinca

“Online radionica o mentalnom zdravlju za ambasadorice i ambasadore seniore Europskog parlamenta”

Interaktivnu online radionicu vodi doktorica psihologije i UNICEF-ova suradnica Miranda Novak, docentica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Radionica je dio serije online treninga koje za 60 srednjoškolskih profesora, nositelja programa “Škola ambasador Europskog parlamenta”, organizira Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj kako bi ih dodatno motivirao i osposobio za rad s mladima. Radionice su zatvorene za javnost.

 Petak, 17. prosinca

#EuropaKultura: online koncert uživo Irene Žilić i Pocket Palme

Facebook stranica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, 20 sati

Međunarodno afirmirana glazbenica Irena Žilić i bend Pocket Palma, sudionici projekta #EuropaKultura, u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj poklanjaju besplatan koncert koji će se moći pratiti od 20 sati na Facebook stranici Ureda. #Europakultura je projekt video-razgovora s hrvatskim umjetnicima i kulturnim djelatnicima na temu izazova stvaranja i pronalaženja inspiracije u vrijeme pandemije. Uz umjetnike, sudjelovali su i eurozastupnici Željana Zovko, Biljana Borzan i Predrag Fred Matić koji su govorili o vlastitom doživljaju kulture, ali i podršci Europske unije ovom sektoru. Upravo zalaganjem Europskog parlamenta za kulturu i kreativnu industriju osiguran je dosad najveći proračun u povijesti EU-a, ukupno 2,5 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

 PLENARNA SJEDNICA - STRASBOURG

 Aleksej Navljani - Nagrada Saharov 2021. Svečana dodjela Nagrade Saharov za slobodu misli, održat će se u srijedu podne u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Budući da je ovogodišnji laureat, ruski oporbeni aktivist Alekseju Navaljni još uvijek u zatvoru priznanje će u njegovo ime primiti kćerka Daria Navaljna. Nakon svečanosti, u 12:45 minuta predviđena je konferencija za medije.

Nepoštene prakse velikih internetskih platformi. Parlament će raspravljati i glasati o svom stajalištu o Zakonu o digitalnim tržištima, koji postavlja pravila za velike internetske platforme na tržištu EU-a. (rasprava u utorak, glasanje u srijedu)

Ravnopravnost među ženama i muškarcima. Zastupnici će zahtijevati konkretne mjere za poboljšanje ravnopravnosti spolova, kao što su jednake plaće i jednak tretman te osiguravanje bolje ravnoteže između profesionalnog i privatnog života. (rasprava u ponedjeljak, glasanje u srijedu).

Ruska prijetnja Ukrajini. U utorak poslijepodne zastupnici će razgovarati s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Josepom Borrellom o gomilanju ruskih vojnih snaga u blizini granice s Ukrajinom te strahovima od moguće ruske intervencije u Ukrajini. U četvrtak će se glasati o rezoluciji.

 Ukidanje diskriminacije EU tvrtki. Zastupnici će glasati o novom međunarodnom instrumentu javne nabave koji će tvrtkama izvan EU-a ograničiti pristup javnim natječajima na zajedničkom tržištu ukoliko europske kompanije nemaju zajamčenu istu razinu pristupa javnoj nabavi na njihovim tržištima. (glasanje u utorak)

 Sastanak na vrhu EU-a i borba protiv pandemije bolesti COVID-19. Zastupnici će u srijedu ujutro raspravljati s Komisijom i slovenskim predsjedništvom o summitu Europskog vijeća koji će se održati 16. prosinca i odgovoru EU-a na ponovno jačanje pandemije.

 Vladavina prava i temeljna prava u Sloveniji i Poljskoj. Nakon rasprava na prošlim plenarnim sjednicama, zastupnici će u četvrtak glasati o rezoluciji o stanju vladavine prava u Sloveniji. Osim toga, u raspravi u srijedu poslijepodne, razmotrit će nedavne događaje u Poljskoj koji bi mogli povećati rizik daljnjeg udaljavanja te zemlje od europskih vrijednosti.

Nacionalni planovi oporavka. U srijedu poslijepodne zastupnici će raspravljati o tome ispunjavaju li nacionalni planovi oporavka nakon pandemije bolesti COVID-19 dogovorene ciljeve i ključne točke. Razmotrit će također situaciju u državama koje još od Komisije nisu dobile odobrenje svojih planova.

 ODBORI - IZDVOJENO

 Akt o digitalnim uslugama. Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača u ponedjeljak i utorak će glasati o prijedlogu Akta o digitalnim uslugama (DSA), čiji je cilj stvoriti sigurniji digitalni prostor u kojem su prava korisnika zaštićena. Konferencija za medije s izvjestiteljicom predviđena je u utorak u 13:10.

 Kalendar predsjednika. Predsjednik EP-a Sassoli bit će u Strasbourgu na plenarnoj sjednici, gdje će u ponedjeljak sudjelovati na svečanosti Svijetlo mira. U utorak će se sastati s predsjednikom Gane Nanom Addo Dankwa Akufo-Addoom, prije nego što se potonji obrati zastupnicima. Predsjednik će se u srijedu susresti s kćeri Alekseja Navaljnog, Darijom Navaljnom, i njegovim političkim savjetnikom Leonidom Volkovom, uoči svečane dodjele Nagrade Saharov. Nakon svečanosti, održat će se konferencija za medije. U četvrtak će se Sassolit obratiti Europskom vijeću u Bruxellesu u 10 sati, a nakon toga održat će i tradicionalnu konferenciju za novinare.

 Konferencija za medije o plenarnoj sjednici. U ponedjeljak u 16:30 glasnogovornik Parlamenta održat će završni briefing o dnevnom redu plenarne sjednice. Sjednica počinje u 17 sati.

Detaljniji tjedni raspored dostupan je ovdje.

MULTIMEDIJSKA RUBRIKA

 Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:

Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/digital-services-and-digital-markets-act_17701_pk

 Nagrada Saharov 2021. https://multimedia.europarl.europa.eu/en/sakharov-prize-2021_20502_pk

 Rodna ravnopravnost: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/gender-balance_17503_pk

 Europska godina mladih: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/european-year-of-youth-2022_21101_pk

 AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica Sunčana Glavak sudjelovat će na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na kojoj će biti održane rasprave o smjernicama Europske komisije o uključivom jeziku, trenutačnom stanju Mehanizma za oporavak i otpornost, suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu, odgovoru EU-a na ponovni rast broja slučajeva bolesti COVID-19 na globalnoj razini i na nove varijante virusa, pripremi sastanka Europskog vijeća 16. i 17. prosinca 2021. te Europskoj godini mladih 2022. Zastupnica će u srijedu sudjelovati na sastanku Izaslanstva za odnose sa SAD-om. Tijekom tjedna, zastupnica će sudjelovati na sastancima vezanim uz izvještaja o emisijama u zrakoplovstvu, za koji je imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta te na sastancima kluba zastupnika EPP-a.

LADISLAV ILČIĆ (HRAST - EKR)

Zastupnik Ilčić ovoga tjedna sudjeluje na plenarnoj sjednici u Strasbourgu gdje će, među ostalim, govoriti o rodno uvjetovanome nasilju u kontekstu kibernasilja te o suradnji u borbi protiv organiziranoga međunarodnoga kriminala na zapadnome Balkanu. U utorak, kao član predsjedništva ECR grupe, prisustvuje na sastanku predsjedništva i konstituirajućoj sjednici ECR-a, sastaje se s poljskim zastupnikom Patrykom Jakijem s kojim dogovara suradnju na organizaciji konferencije Forum plus akademije na europskoj razini te sudjeluje na sastanku grupe koja okuplja zastupnike koji se zalažu za ljudsko dostojanstvo na svim razinama. U srijedu sudjeluje na božićnome ručku za zastupnike u Europskome parlamentu koji su članovi ili suradnici Europskoga kršćanskoga političkoga pokreta (ECPM), europske stranke čiji je zastupnik Ilčić dopredsjednik.

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Radni tjedan zastupnik će provesti na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, gdje će sudjelovati u raspravama o situaciji na ukrajinskoj granici te raspravi o Izvješću o organiziranom kriminalu na zapadnom Balkanu. U četvrtak će u ime grupe socijalista i demokrata sudjelovati u raspravi o ljudskim pravima u Srbiji povodom nedavnih prosvjeda te će raditi na pratećoj rezoluciji. Kao koordinator zastupnik će voditi radnu skupinu za vanjske poslove te će sudjelovati na radnim sastancima kluba zastupnika S&D-a i radnim skupinama za poljoprivredu i regionalni razvoj. Tijekom tjedna ured zastupnika nastavlja s aktivnostima kampanje medijskog opismenjavanja "Hodalica kroz lažne vijesti" te će održati dvije radionice za umirovljenike u Zagrebu te po jednu u Rijeci, Splitu, Vrgorcu i Dubrovniku.

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

U ponedjeljak i utorak zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjelovat će na izvanrednoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) na kojoj će se glasovati o Aktu o digitalnim uslugama (DSA). U srijedu doc. dr. sc. Sokol će u svojstvu izvjestitelja Kluba zastupnika EPP-a sudjelovati na sjednici izvjestitelja za Prijedlog Direktive o potrošačkim kreditima (CCD).

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko sudjelovati će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. U utorak će govoriti tijekom rasprave o Europskoj godini mladih 2022., a potom će sudjelovati na raspravi o Izvješću o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu, u čiji su konačni tekst uključeni i njezini amandmani. U srijedu će prisustvovati dodijeli nagrade Sakharov i govoriti prilikom rasprave o smjernicama Europske komisije o uključivom jeziku, dok će potom sudjelovati na sastanku Izaslanstva EP-a za odnose sa SAD-om. Tijekom tjedna, Zovko će kao potpredsjednica sudjelovati na sastancima Predsjedništva i pripremnim sastancima delegacija Kluba zastupnika EPP-a.

 *Napomena: raspored parlamentarnih aktivnosti zastupnika objavljujemo prema informacijama i u formatu dostavljenom od strane njihovih ureda.

 U FOKUSU

Zastupnici predlažu nova pravila za sigurnost igračaka

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača prošli je tjedan glasao o izvješću o sigurnosti dječjih igračaka. Ono obuhvaća prijedloge za jačanje postojećeg zakonodavstva i osiguravanje održivosti i sigurnosti igračaka koje se prodaju na tržištu EU-a, uključujući one uvezene iz drugih zemalja. O ovom dokumentu koji je pripremao izvjestitelj Brando Benifei (S&D, IT) zastupnici će glasati na plenarnoj sjednici u siječnju 2022.

Direktiva o sigurnosti igračaka donesena je 2009. godine kako bi se utvrdili sigurnosni zahtjevi u vezi s općim i posebnim rizicima (kao što su kemijske, fizičke, mehaničke, električne, zapaljive, higijenske i radioaktivne opasnosti) za igračke namijenjene djeci mlađoj od 14 godina. Njome se utvrđuju odredbe za proizvođače, uvoznike i distributere igračaka koje se prodaju u EU-u kao i pravila o nacionalnom nadzoru tržišta. Više od deset godina nakon donošenja zakonodavstva, Europska komisija zaključila je u svojem izvješću o evaluaciji za 2020. da Direktiva još uvijek ima nedostataka, uglavnom u području jamčenja željene razine zdravlja i sigurnosti. U izvješću Odbora zaključuje se da je potrebna revizija Direktive kako bi se ti aspekti poboljšali. Poziva se na poboljšanje nadzora koje provode države članice, uključujući testiranje igračaka na tržištu i provjeru dokumentacije proizvođača kako bi se nesigurni proizvodi povukli s tržišta, a odgovorni kaznili. Također, ističe se kako bi i igračke što se prodaju na internetu trebale biti u skladu sa sigurnosnim zahtjevima EU-a. U postojećem zakonodavstvu posebne granične vrijednosti za kemikalije primjenjuju se samo na igračke za djecu mlađu od 36 mjeseci i igračke namijenjene za stavljanje u usta. Izvjestitelj Benifei smatra da su granične vrijednosti za potencijalno opasne tvari kao što su nitrozamini i prekursori nitrozamina utvrđene u Direktivi previsoke. Isto tako, Direktivom se dopuštaju određena izuzeća od zabrane kancerogenih, mutagenih ili reproduktivno toksičnih kemikalija. Izvješće poziva na uklanjanje tih nedostataka. Novo zakonodavstvo trebalo bi se moći brzo i učinkovito prilagoditi novim znanstvenim i tehnološkim dostignućima koja otkrivaju prethodno nepoznate rizike povezane s igračkama.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.