Parlament spreman za pregovore o novim pravilima reguliranja rada internetskih platformi

Parlament spreman za pregovore o novim pravilima reguliranja rada internetskih platformi

 Akt o digitalnim tržištima: Parlament spreman za pregovore s Vijećem, a odnosi se na:  

· Ukidanje nepoštenih poslovnih praksi velikih internetskih platformi,· Nove obveze i zabrane izravno su primjenjive na „nadzornike pristupa” tržištu,· Pravila će provoditi Europska komisija u suradnji s nacionalnim tijelima · Ograničenja „ubojitih preuzimanja””· Kazne od najmanje 4 % pa do 20 % ukupnog prometa.

 Parlament je dao zeleno svjetlo za početak pregovora s državama članicama o pravilima koja reguliraju rad velikih internetskih platformi u Uniji. 

Prijedlog Akta o digitalnim tržištima donosi zabranu određenih praksi koje primjenjuju velike platforme što djeluju kao „nadzornici pristupa” te omogućuje Komisiji da provodi istraživanje tržišta i kažnjava nepoštovanje pravila. 

U tekstu, koji je Parlament odobrio s 642 glasova za, 8 protiv i 47 suzdržanih, utvrđene su nove obveze i zabrane izravno primjenjive na takve platforme, kako bi se zajamčila pravedna i otvorena tržišta. 

Predložena uredba primjenjivat će se na velike tvrtke što pružaju tzv. „osnovne usluge platforme” budući da su one najsklonije nepoštenim poslovnim praksama. Osnovne usluge platforme uključuju usluge internetskog posredovanja, društvene mreže, internetske tražilice, operativne sustave, usluge internetskog oglašavanja, računalstvo u oblaku i usluge razmjene videozapisa koje ispunjavaju odgovarajuće kriterije za status „nadzornika pristupa”. Zastupnici su u područje primjene Akta uvrstili i internetske preglednike, virtualne asistente i povezanu televiziju.

Druge izmjene odnose se na definiciju nadzornika pristupa na temelju određenih pragova, popis obveza i zabrana, uključujući nove odredbe o ciljanom oglašavanju i interoperabilnosti usluga, ograničenje „ubojitih preuzimanja”, provedbu na razini EU-a, ulogu nacionalnih tijela nadležnih za tržišno natjecanje i novčane kazne.

 Ključne točke

 U odobrenom tekstu Europski parlament je: 

· povećao kvantitativne pragove za uključivanje poduzeća u područje primjene Akta o digitalnim tržištima na 8 milijardi EUR godišnjeg prometa u Europskom gospodarskom prostoru i tržišnu kapitalizaciju od 80 milijardi EUR; uz to, poduzeća moraju pružati osnovnu uslugu platforme u najmanje tri države članice i imati najmanje 45 milijuna mjesečnih krajnjih korisnika te više od 10 000 poslovnih korisnika

· odredio dodatne zahtjeve o upotrebi podataka za ciljano ili mikrociljano oglašavanje te interoperabilnost usluga, npr. brojevno neovisnih interpersonalnih komunikacijskih usluga i usluga društvenih mreža

· dao korisnicima mogućnost da deinstaliraju predinstalirane softverske aplikacije, poput mobilnih aplikacija, na osnovnoj usluzi platforme u bilo kojoj fazi

 · predvidio ograničenje „ubojitih preuzimanja”: u slučaju sustavnog kršenja obveza, Komisija može ograničiti pravo nadzornika pristupa na preuzimanja u područjima od značaja za Akt o digitalnim tržištima kako bi ublažila ili spriječila dodatne štetne posljedice za unutarnje tržište. Nadzornici pristupa bili bi obvezni izvješćivati Komisiju i o svim planiranim koncentracijama

 · pojasnio ulogu nacionalnih tijela nadležnih za tržišno natjecanje, a provedbu Akta o digitalnim tržištima ostavio u rukama Komisije

 · istaknuo da bi Aktom trebalo zviždačima omogućiti obavješćivanje nadležnih tijela o postojećim ili mogućim kršenjima ove Uredbe i zaštititi ih od odmazde

 · utvrdio da, ako nadzornik pristupa ne poštuje pravila, Komisija može izreći novčanu kaznu od „najmanje 4 % do najviše 20 %” njegova ukupnog prometa na svjetskoj razini u prethodnoj financijskoj godini.

 

 

Izjava

 

Izvjestitelj Andreas Schwab (EPP, DE) rekao je: „Današnjim usvajanjem pregovaračkog stajališta o Aktu o digitalnim tržištima Parlament je jasno pokazao da se protivi nepoštenim poslovnim praksama digitalnih divova. Osigurat ćemo da digitalna tržišta budu otvorena i konkurentna. To će koristiti potrošačima, ali i poduzećima i digitalnim inovacijama. Naša je poruka jasna: Unija će provoditi pravila socijalnog tržišnog gospodarstva i u digitalnoj sferi, a to znači da pravila tržišnog natjecanja određuju zakonodavci, a ne uvjeti poslovanja digitalnih divova.”

 

Sljedeći koraci

 

Danas odobren tekst poslužit će Parlamentu kao podloga za pregovore s vladama država članica, koji bi trebali početi u prvom tromjesečju 2022., tijekom francuskog predsjedanja Vijećem EU-a. O Aktu o digitalnim uslugama, paralelnom prijedlogu za reguliranje internetskih platformi koji, među ostalim, obuhvaća nezakoniti sadržaj i algoritme, glasat će se na plenarnoj sjednici u siječnju.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.