Sunčana Glavak: Tragični događaj u Podrutama prekretnica za međunarodno priznanje Hrvatske

Sunčana Glavak: Tragični događaj u Podrutama prekretnica za međunarodno priznanje Hrvatske

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak danas je, u povodu obilježavanja 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, u Podrutama odala počast poginulim pripadnicima promatračke misije Europske zajednice. U pratnji župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača, eurozastupnica Glavak položila je vijenac i zapalila svijeću kod komemorativne kapele u Podrutama.

„S ponosom se prisjećamo dana kada je Hrvatska međunarodno priznata, evocirajući uspomene i osjećaj neizrecive sreće kada smo doznali za tu vijest. Ovdje smo u Podrutama kako bismo se prisjetili gnjusnog, barbarskog čina kada je jugoslavenski MIG-21 srušio helikopter promatračke misije Europske zajednice u pokušaju da i na taj način zaustavi međunarodno priznanje Hrvatske. Odajemo poštovanje ljudima koji su kročili stazama mira, kao i svim našim braniteljima koji su izborili slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku. Danas, kada na te događaje gledamo s odmakom od 30 godina, Hrvatska je postigla sve što je u svom programu zapisao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman – Hrvatska je punopravna članica EU-a i NATO-a, a uskoro ćemo ući u europodručje i Schengen. Zacrtano će biti ostvareno pod vodstvom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Kao zastupnica u Europskom parlamentu dijelim sreću sa svima onima koji su imali privilegiju i ranije biti članovi Unije, a vjerujem da naši građani razumiju što je prije 30 godina značila velika vizija koju svi mi danas, nasreću, možemo uživati“, izjavila je zastupnica Sunčana Glavak.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak podsjetio je da je rušenje helikoptera promatračke misije Europske zajednice bio prekretnički događaj koji je potaknuo međunarodnu zajednicu na priznanje Republike Hrvatske kao samostalne, suverene i neovisne države, što je bilo neophodno da se Hrvatska kao država može razvijati i stvarati svoje institucije.

„U to vrijeme trećina Domovine bila je razorena, tisuće ljudi je ubijeno i stradalo. Čin priznanja dao nam je optimizam da ćemo se, uz pomoć naših branitelja, uspjeti obraniti, osloboditi se i stvoriti samostalnu, suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Danas je naša Domovina članica najprestižnijih organizacija na svijetu, EU-a i NATO-a. Upravo zbog te žrtve mi smo kao država daleko otporniji na sve izazove“, poručio je župan Stričak zahvalivši eurozastupnici Sunčani Glavak na organizaciji obilježavanja ovog važnog dana. „Vjerujem da će upravo ova inicijativa potaknuti i europske institucije da se uključe u njezino obilježavanje prvenstveno zbog slanja poruka  mira“, dodao je.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač zahvalio je zastupnici Glavak i županu Stričaku na inicijativi da se obilježi stradanje u Podrutama i međunarodno priznanje Hrvatske.

„Prisjećamo se onih koji su ovdje poginuli, a koji su donosili mir. Gnjusan zločin, koji su tadašnji režim i vojska željeli pripisati našim braniteljima, zorno je prikazao Europskoj zajednici tko je žrtva, a tko agresor. To je sigurno doprinijelo priznanju Hrvatske“, rekao je gradonačelnik Jenkač.

Promatrači Europske zajednice poginuli su u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružane helikoptere kojima su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku 7. siječnja 1992. godine. Zadaća promatračkih misija bila je nadgledati prekid vatre i pratiti poštivanje netom sklopljenog Sarajevskog primirja.

Osam dana nakon napada, 15. siječnja 1992. godine, Republika Hrvatska postala je međunarodno priznata država. Uz ostvarene strateške ciljeve članstva u Europskoj uniji i NATO savezu, Hrvatska se u međunarodnoj zajednici pozicionirala kao ugledna članica Europske unije, spremna braniti svoje interese u europskom duhu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.