Ured EP u Zagrebu - pregled tjednih aktivnosti ureda i partnera, u Strasbourgu plenarna sjednica

Ured EP u Zagrebu - pregled tjednih aktivnosti ureda i partnera, u Strasbourgu plenarna sjednica

U petak, 21. siječnja, Slavonski Brod, Galerija Ružić, 10 sati -- Konferencija o budućnosti Europe: Mladi i budućnost održive poljoprivrede 

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, organizira panel na temu mladih i budućnosti održive poljoprivrede. Okupljene će pozdraviti zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ, EPP), gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu Ivan Samardžić te potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica (snimljena videoporuka). Uvodne govore videovezom će održati europarlamentarci Tomislav Sokol (HDZ, EPP) i Ladislav Ilčić (Hrast, EKR), a na panelu će sudjelovati zastupnik Karlo Ressler (HDZ, EPP), predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, prorektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu Krunoslav Mirosavljević te mladi poljoprivrednik i poduzetnik Zvonimir Kalić. Događaj možete pratiti na Facebook stranici i na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

STRASBOURG – PLENARNA SJEDNICA

Komemoracija za Davida Sassolija. U ponedjeljak u 18 sati održat će se svečanost u čast sjećanja na predsjednika Parlamenta Davida Sassolija koji je preminuo 11. siječnja. Tijekom komemoracije govore će održati bivši zastupnik u Parlamentu i nekadašnji talijanski premijer Enrico Letta, šef Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, francuski predsjednik Emmanuel Macron te čelnici klubova zastupnika.

Izbor novog predsjednika i Predsjedništva. Zastupnici će u utorak glasanjem na daljinu izabrati novog predsjednika Parlamenta. Glasanje je tajno, a za izbor je potrebna apsolutna većina glasova, odnosno 50 % plus 1 valjani glas. Birat će se i 14 potpredsjednika i pet kvestora koji zajedno s šefom Parlamenta čine Predsjedništvo institucije. Tijekom plenarne sjednice bit će potvrđena i imenovanja u parlamentarne odbore do kraja ovog zakonodavnog razdoblja. (utorak i srijeda)

Emmanuel Macron / francusko predsjedanje Vijećem EU-a. U srijedu u 11:30 sati zastupnici će s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom raspravljati o političkoj strategiji i ciljevima francuskog šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a. Slogan francuskog predsjedništva je “Oporavak, snaga, pripadnost”.

Rasprava o EU summitu. Zastupnici će u srijedu poslijepodne s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i Komisijom raspravljati o ishodu sastanka na vrhu EU-a održanog u prosincu. Među ostalim, teme sastanka bile su panedmija bolesti COVID-19, rastuće cijene energije, sigurnosna i obrambena pitanja te vanjski poslovi.

Akt o digitalnim uslugama. Parlament će glasati o svom stajalištu o Aktu o digitalnim uslugama čiji je cilj stvoriti sigurniji digitalni prostor te zaštititi prava korisnika. To uključuje donošenje pravila o suzbijanju nezakonitih proizvoda, usluga i sadržaja na internetu, jačanje odgovornosti i transparentnosti algoritama te upravljanje sadržajem. (rasprava u srijedu, glasanje u četvrtak)

Europska agencija za lijekove. Očekuje se da će zastupnici podržati privremeni sporazum o povećanju ovlasti Europske agencije za lijekove. Cilj je osigurati da Europska unija bude bolje opremljena za upravljanje budućim zdravstvenim krizama učinkovitijim rješavanjem nestašice lijekova i medicinskih proizvoda. (srijeda)

 Bolja zaštita životinja tijekom prijevoza. Zastupnici će u četvrtak raspravljati i glasati o tome kako poboljšati dobrobit životinja tijekom prijevoza, učinkovitije kontrolirati izvoz živih životinja i ograničiti prijevoz mladih životinja.

Konferencija o budućnosti Europe. Nakon što su dva od četiri panela europskih građanki i građana usvojila završne zaključke, na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe u Strasborugu raspravljat će se o donesenim preporukama. Rasprava će pokriti sljedeća područja: europsku demokraciju, vrijednosti, vladavinu prava i sigurnost, te klimatske promjene, okoliš i zdravlje. (petak i subota)

Detaljniji raspored za cijeli tjedan dostupan je ovdje.

 

 

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica će sudjelovati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj će u ponedjeljak biti održana komemoracija  za preminulog predsjednika Sassolija. U utorak će sudjelovati na glasanju za predsjednika, kao i za potpredsjednike Parlamenta, a u srijedu za kvestore. Tijekom tjedna sudjelovat će u raspravama s francuskim predsjednikom Macronom o političkoj strategiji i ciljevima šestomjesečnog predsjedanja, Aktu o digitalnim uslugama, zapošljavanju mladih nakon pandemije i primjeni prava u području zaštite životinja. Zastupnica će sudjelovati i na sastancima vezanim uz izvještaj o emisijama u zrakoplovstvu, za koji je imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta te na sjednicama kluba zastupnika EPP-a. U petak i subotu zastupnica sudjeluje na plenarnoj skupštini i popratnim sastancima Konferencije o budućnosti Europe.

 

TONINO PICULA (SDP – S&D)

Zastupnik Picula sudjelovat će na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, gdje će se birati novi predsjednik ili predsjednica, potpredsjednici i kvestori. U ponedjeljak će kao koordinator sudjelovati u raspravi Odbora za vanjsku politiku s visokim predstavnikom EU-a, Josepom Borrellom o europskoj sigurnosti u kontekstu dijaloga SAD-a, NATO-a i Rusije. Zastupnik će sudjelovati i u plenarnoj raspravi o prioritetima francuskog predsjedanja Vijećem EU-a te o stanju u Kazahstanu. Kroz tjedan bit će na radnim sastancima političke skupine Socijalista & demokrata i radne skupine Willy Brandt. U petak Picula nastavlja aktivnosti u Hrvatskoj u sklopu projekta “Hodalica kroz lažne vijesti”, kojeg ured zastupnika provodi s ciljem educiranja umirovljenika o lažnim vijestima.

 

TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol sudjeluje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na kojoj će se glasovati o kandidatima za predsjednika Europskog parlamenta, potpredsjednike i kvestore. Sokol će u utorak sudjelovati na pripremnoj sjednici EPP-a za Odbora IMCO na kojoj će se raspravljati o Aktu o digitalnim uslugama. U nastavku tjedna Sokol nastavlja zakonodavni rad na prijedlogu Direktive o potrošačkim kreditima za koju je ranije imenovan EPP-ovim izvjestiteljem. U pripremama plenarnog zasjedanja, Sokol će sudjelovati i na sjednicama EPP-ove grupacije.

 

ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

 Željana Zovko sudjelovat će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, na kojoj će biti predstavljeno francusko predsjedanje Vijećem EU-a te će biti izabrani novi predsjednik i potpredsjednici EP-a. U ponedjeljak će na sjednici odbora AFET i pododbora SEDE razmijeniti mišljenja s Josepom Borrellom o sigurnosnoj arhitekturi Europe u svjetlu krize u istočnoj Ukrajini. U srijedu će govoriti na raspravi o zaključcima posljednjeg sastanka Vijeća te će kao stalna izvjestiteljica EP-a za odnose s Azerbajdžanom sudjelovati na Izaslanstvu za odnose sa zemljama Južnog Kavkaza. Zovko će tijekom tjedna kao potpredsjednica sudjelovati na sjednicama Predsjedništva i sastancima delegacija Kluba zastupnika EPP-a, dok će kao zamjenica koordinatora za odbor AFET koordinirati rad na rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava.

*Napomena: raspored parlamentarnih aktivnosti zastupnika objavljujemo prema informacijama i u formatu dostavljenom od strane njihovih ureda.

U FOKUSU

Izbor čelne osobe Europskog parlamenta

Deveti saziv Europskog parlamenta ulazi u drugu polovicu mandata u kojoj zastupnici biraju novog predsjednika ili predsjednicu. Kandidate za tu funkciju predlažu klubovi zastupnika ili skupina europarlamentaraca koja čini takozvani „niski prag“ (najmanje 36 zastupnika, tj. 1/20 ukupnog broja aktivnih mandata).  Predsjednik se bira apsolutnom većinom valjanih glasova  (50 % plus 1 glas), a glasanje je tajno. Zbog pandemije, glasanje će se održati na daljinu. 

Do sada su istaknute četiri kandidature: Roberta Metsola (EPP, Malta), Alice Bah Kuhnke (Zeleni/EFA, Švedska), Kosma Zlotowski (EKR, Poljska) te Sira Rego (Ljevica, Španjolska). Krajnji rok za nominiranje kandidata u prvom krugu završava u ponedjeljak, 17. siječnja u 17 sati. Kandidature se mogu istaknuti ili povući prije svakog kruga glasanja.

U slučaju da niti jedan kandidat nije izabran u prvom krugu glasanja, isti ili drugi kandidati mogu biti imenovani za drugi i treći krug glasanja. Ako ni u trećem krugu nitko nije izabran, dva kandidata s najviše glasova iz tog kruga sudjeluju u posljednjem četvrtom krugu glasanja. Pobjednik toga kruga je kandidat s više glasova. U slučaju izjednačenog rezultata, izabranim se proglašava stariji kandidat.

 Predsjednik nadgleda rad, vodi računa o tome da se poštuju pravila utvrđena Poslovnikom i predstavlja Parlament pred drugim institucijama. Sve izborne dužnosti u Parlamentu (predsjednik, potpredsjednici, kvestori, čelnici odbora) obnavljaju se svake dvije i pol godine: na početku petogodišnjeg mandata te na njegovoj polovici.

 Bivši predsjednik Parlamenta u prvom dijelu ovog saziva, od srpnja 2019., bio je David Sassoli koji je preminuo 11. siječnja 2022. Za čelnika Parlamenta izabran je u drugom krugu, a protukandidati bili su: Ska Keller (Zeleni / EFA, Njemačka), Sira Rego (Ljevica, Španjolska) te Jan Zahradil (EKR, Češka).

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.