Predsjednica Europskog parlamenta Metsola nakon posjeta Kijeva u Poljskoj razgovarala s ukrajinskim izbjeglicama

Predsjednica Europskog parlamenta Metsola nakon posjeta Kijeva u Poljskoj razgovarala s ukrajinskim izbjeglicama

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u petak je boravila u Kijevu. Na sastanku s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i državnom vrhom izrazila je potporu Europske unije ukrajinskom narodu te je osudila ruski napad, a u govoru pred ukrajinskim parlamentom istaknula je: „Ovdje sam kako bih vam rekla kako smo uz vas, u dobrim i u teškim vremenima. Nikad vas nećemo ostaviti.“

 U subotu je u Poljskoj predsjednica, s premijerom Mateuszom Morawieckim, posjetila ukrajinske obitelji smještene u Otwocku. „Impresionirani smo naporima Poljske i njezinih građana. Pobrinuli ste se da oni kojima je to potrebno budu zbrinuti na sigurnom. Lijepo je to vidjeti - to je Europa u najboljem svijetlu.“ „Poljska je država koja, izvan Ukrajine, snosi najveći teret posljedica rata. Stoga moramo snažnije poduprijeti Poljsku i ostale države koje primaju i smještaju ljude u bijegu od rata u Ukrajini“, poručila je Metsola.

Roberta Metsola je prva dužnosnica europske institucije koja je boravila u Kijevu otkad je počela ruska invazija.

 Rasprave u Europskom parlamentu

Tijekom plenarnog zasjedanja u Strasbourgu idući tjedan, Europski parlament održat će nekoliko rasprava i glasanja na temu situacije u Ukrajini. Među ostalim, u utorak je na dnevnom redu rasprava o zaštiti djece i mladih koji bježe od ratnog sukoba, a u srijedu o ishodu proljetnog sastanka na vrhu Europskoga vijeća.

izvor: EP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.