Aktivnosti Ureda EU parlamenta u Hrvatskoj i partnera

Aktivnosti Ureda EU parlamenta u Hrvatskoj i partnera

Petak, 8. travnja- EU kroz medije i javnu komunikaciju, Kuća Europe, Zagreb:

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj potpisao je ugovor s Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu u okviru kojeg za studente i studentice politologije i novinarstva organizira radionice o zakonodavnom procesu u EU-u, prilagodbi EU sadržaja nacionalnom kontekstu, europskim programima namijenjenim mladima te prepoznavanju dezinformacija.  Riječ je o ciklusu predavanja i praktičnih vježbi čiji je cilj studentima i studenticama približiti praćenje europskih tema i politika. Radionice mogu pohađati samo unaprijed prijavljeni polaznici koji će po završetku ispunjenih obveza dobiti certifikat o stručnom usavršavanju.

 PLENARNA SJEDNICA – STRASBOURG

 Rat u Ukrajini. Zastupnici će u utorak s Vijećem i Komisijom raspravljati o zaštiti djece koja bježe od rata u Ukrajini te načinima zaštite od trgovaca ljudima i iskorištavanja. U četvrtak je predviđeno glasanje o rezoluciji na ovu temu.

EU sastanci na vrhu. U srijedu ujutro, zastupnici će s predsjednicima Michelom i von der Leyen te s visokim predstavnikom Unije za vanjske poslove Borrellom razmotriti ishode proljetnog sastanka Europskog vijeća. Rasprava će biti zaključena rezolucijom. U utorak će zastupnici raspravljati o rezultatima summita EU-Kina održanim 1. travnja, a na kojem se, među ostalim, raspravljalo o stavu Kine prema ruskoj invaziji Ukrajine te budućnosti bilateralnih odnosa.

 Aktualni sat s von der Leyen i Borrellom. Zastupnici će u utorak u 15 sati ispitati predsjednicu Ursulu von der Leyen o postignućima Komisije u prvoj polovici mandata te o provedbi političkih prioriteta. Nakon toga, postavljat će pitanja visokom predstavniku Unije za vanjske poslove Josepu Borrellu o sigurnosnoj i obrambenoj strategiji EU-a za iduće desetljeće.

 Energetska infrastruktura. Parlament bi trebao odobriti dogovor postignut s vladama država članica o pravilima za odabir energetskih projekata, poput visokonaponskih dalekovoda, plinovoda, skladišta energije ili pametnih mreža, koji bi ispunjavali uvjete za financiranje sredstvima europskih fondova. Cilj je uskladiti postojeći zakon s europskim zelenim planom. (utorak)

Klimatske promjene. Zastupnici će s Komisijom raspravljati o posljednjem izvješću IPCC-a (Međuvladinog panela za klimatske promjene) koje poziva na hitne mjere za ograničavanje globalnog zatopljenja na 1,5°C. Izvješće pokazuje da je učinak klimatskih promjena veći od prethodnih procjena. (ponedjeljak)

 Izjednačavanje plaća muškaraca i žena. Zastupnici će se u utorak, prije početka pregovora s državama članicama, izjasniti o nacrtu zakona kojim bi se osigurale jednake plaće žena i muškarca za jednaki rad, odnosno rad jednake vrijednosti.

 Vladavina prava u Mađarskoj i Poljskoj. U srijedu poslijepodne, zastupnici će razmotriti dosadašnji odgovor EU-a na demokratska nazadovanja u Mađarskoj i Poljskoj te pozvati francusko predsjedništvo i Komisiju da osiguraju poštivanje vladavine prava.

 Konferencija o budućnosti Europe. Od 8. do 9. travnja, plenarna skupština Konferencije sastat će se u Strasbourgu, gdje će devet radnih skupina za različite prioritetne teme predstaviti svoje konsolidirane prijedloge.

Kalendar predsjednice. Predsjednica EP-a Metsola sastat će se u ponedjeljak s čelnicom Komisije Ursulom von der Leyen. U utorak će održati online sastanak s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani. U srijedu na rasporedu ima susret s Rachidom Talbijem Alamijem, predsjednikom Zastupničkog doma Maroka i Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran. Poslijepodne će održati uvodno obraćanje na sastanku Izaslanstva EP-a u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran.

 Konferencija za medije uoči plenarne sjednice. U ponedjeljak u 16.30 glasnogovornik Parlamenta održat će konferenciju za novinare o plenarnoj sjednici koja počinje u 17 sati.

 Detaljniji  raspored tjednih aktivnosti radnih tijela Europskog parlamenta dostupan je ovdje.

Rad Europskog parlamenta možete pratiti na internetskim stranicama u multimedijskoj rubrici iz koje izdvajamo:

Solidarnost s Ukrajinom: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/solidarity-with-ukraine_22705

 Energetska unija: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/energy-union_15503

Klimatske promjene: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/climate

AKTIVNOSTI HRVATSKIH ZASTUPNIKA*

 BILJANA BORZAN (SDP – S&D)

Zastupnica Borzan će ovaj tjedan završiti pregovore o Rezoluciji o pravu na popravak čija je autorica u ime Socijalista i demokrata. Sudjelovat će i u plenarnoj raspravi i glasovanju o rezoluciji koji će biti u četvrtak.

SUNČANA GLAVAK (HDZ – EPP)

Zastupnica će sudjelovati na plenarnoj sjednici u Strasbourgu na kojoj će biti održane rasprave o ratu u Ukrajini u kontekstu zaštite djece i mladih koji bježe od nasilja, o prvoj polovici mandata Europske komisije, strateškom kompasu, o mehanizmu za evaluaciju schengenske pravne stečevine, o europskoj strategiji za međunarodnu suradnju u svijetu koji se mijenja te o mentalnom zdravlju. U ponedjeljak će sudjelovati na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru AFET, a u utorak na pripremnom sastanku zastupnika EPP-a u odboru ENVI. U srijedu će sudjelovati na sastanku Izaslanstva za odnose sa SAD-om. Zastupnica će u petak i subotu sudjelovati na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe. Tijekom tjedna zastupnica će sudjelovati na pripremnim sastancima za plenarne sjednice Europskog parlamente te Konferencije o budućnosti Europe.

 TONINO PICULA (SDP – S&D)

Zastupnik će radni tjedan provesti u Strasbourgu, gdje će sudjelovati u plenarnim raspravama o EU - Kina summitu, suradnji Putinovog režima s ekstremnom desnicom i separatističkim pokretima u Europi, te zaključcima sastanka Vijeća, uključujući situaciju u Ukrajini. Zastupnik će još jednom biti zadužen za kreiranje nacrta i pregovaranje rezolucije o Ukrajini, ovaj put s fokusom na sankcije, njihovu implementaciju i učinke. Kao koordinator, vodit će sastanak S&D kluba za vanjske poslove, sudjelovati na radnim grupama kluba, odbora za poljoprivredu i odbora za regionalni razvoj. U četvrtak će kao stalni izvjestitelj za Crnu Goru predstaviti političku situaciju u toj zemlji u okviru radne skupine Willy Brandt. Tjedan završava plenarnom sjednicom Konferencije o budućnosti Europe, u čijem radu je sudjelovao kroz preporuke u radnoj skupini EU u svijetu.

 TOMISLAV SOKOL (HDZ – EPP)

Radni tjedan zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol će provesti na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, gdje će sudjelovati u raspravama na više tema. Tijekom tjedna, zastupnik Sokol će također aktivno sudjelovati na sastancima kluba zastupnika EPP-a, dok u utorak sudjeluje na pripremnim sastancima EPP-a u sklopu odbora ENVI i REGI. U petak, zastupnik Sokol u Požegi sudjeluje na konferenciji na temu Pametna sela – europski koncept ruralnog razvoja panelu koju zajednički organizira s Požeško-slavonskom županijom.

 ŽELJANA ZOVKO (HDZ – EPP)

Željana Zovko će na plenarnoj sjednici u Strasbourgu sudjelovati na raspravama o posljednjem sastanku Europskog vijeća, schengenskom mehanizmu evaluacije te postaviti pitanja na aktualnom satu visokom predstavniku Josepu Borrellu tijekom rasprave o sigurnosti u Europi i Strateškom kompasu EU-a, u koji je nedavno uvrštena čvrsta potpora europskom putu BiH te principima jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda. Zovko će također sudjelovati i na raspravi o stanju prava žena u Afganistanu, a zatim će ispred EPP-a pregovarati na tekstu navedene rezolucije. Pored toga, Zovko će sudjelovati na izaslanstvu EP-a za odnose sa SAD-om, a potom će kao zamjenica koordinatora EPP-a za odbor AFET koordinirati rad i pregovarati o rezolucijama o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava.

 U FOKUSU

 Predsjednica Europskog parlamenta Metsola tijekom posjeta Kijevu pozvala na jačanje sankcija Rusiji i obećala nastavak pomoći Ukrajini

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola u petak je boravila u Kijevu, na poziv ukrajinskog kolege, čelnika Vrhovne Rade Ruslana Stefančuka. Tijekom sastanka s predstavnicima državnog vrha i predsjednikom Volodimirom Zelenskim izrazila je potporu Europske unije ukrajinskom narodu te je osudila rusku agresiju.

U govoru pred ukrajinski parlamentom istaknula je kako Kremlju i odgovornima za rat treba nametnuti strože sankcije. Potvrdila je potporu Parlamenta europskim ambicijama Ukrajine te obećala nastavak pomoći, među ostalim, uspostavom Fonda solidarnosti za Ukrajinu i organiziranjem međunarodne donatorske konferencije za obnovu razrušene zemlje.  „Ovdje sam kako bih vam rekla kako smo uz vas, u dobrim i u teškim vremenima. Nikad vas nećemo ostaviti“, poručila je Metsola. U subotu je Metsola posjetila ukrajinske izbjeglice u poljskom gradu Otwocku, zajedno s premijerom Mateuszom Morawieckim.

  „Poljska je država koja, izvan Ukrajine, snosi najveći teret posljedica rata. Stoga moramo snažnije poduprijeti Poljsku i ostale države koje primaju i smještaju ljude u bijegu od rata u Ukrajini“, kazala je Metsola.  Predsjednica Europskog parlamenta je prva dužnosnica europske institucije koja je boravila u Kijevu otkad je počela ruska invazija. Europski parlament će na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu održati nekoliko rasprava i glasanja na temu situacije u Ukrajini.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.