Europski parlament novim programima podupire mlade novinare

Europski parlament novim programima podupire mlade novinare

 Cilj je osnažiti neovisno, profesionalno i odgovorno novinarstvo. Fokus je na dubinskom razumijevanju EU pitanja.

 Cilj je produbiti razumijevanje o EU temama i pitanjima, pomoći sudionicima u stjecanju relevantnog iskustva i doprinijeti obogaćivanju europskog medijskog sektora, poštujući pritom uredničke slobode.

 Predsjedništvo Europskog parlamenta (u kojem su predsjednica, potpredsjednici i kvestori) prihvatilo je inicijativu o novim programima stipendiranja i obuke za mlade novinare. Namjera je medijskim djelatnicima u ranoj fazi karijere pomoći u razumijevanju Europske unije općenito i konkretno Europskog parlamenta te tako dati poticaj jačanju neovisnog, profesionalnog i odgovornog novinarstva u području europskih pitanja. Prvi pilot-programi počet će u drugoj polovici godine u dijelu država članica EU-a, među kojima je i Hrvatska.

Inicijativa obuhvaća dva programa.

Prvi podrazumijeva jednogodišnje stručno usavršavanje u odabranoj medijskoj kući u EU-u gdje će sudionici kao profesionalni novinari stjecati praktična znanja o EU-u te dodatno radno iskustvo. Predsjedništvo je odlučilo ovaj program nazvati po preminulom predsjedniku Europskog parlamenta Davidu Sassoliju koji je gotovo 30 godina radio u novinarstvu.

Čelnica Europskog parlamenta Roberta Metsola je rekla: „Neovisno i profesionalno novinarstvu je kralježnica naše demokracije. Ova nova inicijativa pomoći će u obuci nove generacije odgovornih europskih novinara.“

Drugi program koji je prihvatilo Predsjedništvo sastoji se od ciljanih radionica za mlade novinare koje će biti organizirane u dva modula: na nacionalnoj razini polaznici će stjecati EU znanje, a potom će se u Bruxellesu ili Strasbourgu kroz konkretan rad upoznati s radom Parlamenta.

 

 

 

______________________________

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.