„Quo Vadis, Aida?“ dobitnik filmske nagrade publike LUX za 2022.

„Quo Vadis, Aida?“ dobitnik filmske nagrade publike LUX za 2022.

Predsjednica Roberta Metsola dodijelila je ovogodišnju europsku nagradu publike LUX filmu "Quo vadis Aida?" bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, tijekom svečanosti u srijedu, objavljeno je na str EU Parlamenta.

­ „Ovaj film je snažan poziv na pravdu za žene i majke Srebrenice koje su svjedočile strašnim ubojstvima više od 8 tisuća najmilijih. Ovakva užasna zlodjela i zločini protiv čovječnosti nikada se ne smiju zaboraviti“, rekla je predsjednica Metsola na svečanosti dodjele u vijećnici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

"Nagrada publike LUX gradi mostove između našeg političkog rada i kreativnog stvaralaštva filmaša u Europi. LUX filmovi umjetnošću pronose osjećaj borbe za građanska prava, ljudska prava, pravdu, demokraciju i slobodu”, dodala je predsjednica.

Prihvaćajući nagradu, redateljica Jasmila Žbanić je rekla: „Kada sam pripremala film o genocidu u Srebrenici, mislila sam da je rat u Bosni, u Hrvatskoj, u našoj regiji, posljednji rat u Europi. Bila sam šokirana kada sam shvatila da smo mi, Europljani, dopustili da se dogodi rat u Ukrajini. Pozivam vas da se pronađe način da se rat u Ukrajini zaustavi.“

Zastupnicima se obratila i počasna gošća Munira Subašić, predsjednica udruge „Majke Srebrenice“, koja je preživjela genocid u Srebrenici. „U Ukrajini majke plaču i traže kosti svojih sinova. Preklinjem vas da zaustavite rat u Ukrajini kako bi što manje majki na svijetu prolazilo kroz patnju.“

U užem izboru za nagradu bili su i filmovi „Bijeg“ danskog redatelja Jonasa Pohera Rasmussena te „Konačna sloboda“ austrijskog redatelja Sebastiana Meisea.

Saznajte više o ovogodišnjim finalistima nagrade publike LUX.

Pobjednički film izabran je glasovanjem europske publike i zastupnika u Europskom parlamentu, pri čemu je svaka od te dvije skupine nosila 50 % ocjene. Publika je mogla glasati do 25. svibnja, a zastupnici u Europskom parlamentu glasali su do 7. lipnja.

Nagrađeni film

“Quo vadis, Aida?” bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić realiziran je u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Austrije, Nizozemske, Francuske, Poljske, Norveške, Njemačke Rumunjske i Turske. Aida je prevoditeljica mirovnih snaga UN-a u ljeto 1995. godine u Srebrenici. Njezina je obitelj među tisućama civila koji traže utočište u kampu UN-a. Aida zna kakva ih strašna sudbina čeka, ali može li nešto promijeniti?

foto: Predsjednica Metsola uručila je LUX nagradu za 2022. Jasmili Žbanić, redateljici filma "Quo vadis, Aida?" /EP 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.