Poljskom europarlamentarcu oproštena kazna za izjavu da su žene manje inteligentne

 Janusza Korwina - Mikkea

Sud Europske unije ukinuo je kaznu koju je Europski parlament prošle godine uveo za Janusza Korwina - Mikkea, jer se njegove izjave nisu utjecale na djelovanje Parlamenta
Poljski euro parlamentarac j e u ožujku lani u parlamentarnoj raspravi ov parlamentarni raspravi o spolovima izjavio, da bi žene morale zarađivati manje od muškaraca jer su slabije i manje inteligentne.
Sud Europske unije je u odluci objasnio, da poslovnik parlamenta ne omogućuje sankcije za neprimjerne izjave, ako ne utječu na rad parlamenta.

Parlament je 75-godišnjem samostalnom zastupniku radi neprimjernih izjava uskratio dnevnice za trideset dana što iznosi 9.180 eura, deset dana se nije smio baviti parlamentarnim radom I godinu dana nije smio zastupati Parlament.

Korwin-Mikke je podnio pritužbu na kaznu i zahtijevao odštetu koju mu sud nije odobrio, ali mu Europski parlament mora vratiti zakinute dnevnice.

Za Poljaka, koji vodi krajnje desnu stranku Korwin, to nije bila prva kazna za nedopuštene izjave. U listopadu 2015. kažnjen je s 3.060 eura i desetodnevnom zabranom parlamentarnih aktivnosti zbog rasističkih komentara i spornih izjava o holokaustu. Korwin-Mikke je izbjeglice nazvao "ljudskim smećem" te podigao ruku u nacistički pozdrav izgovorivši nacističko geslo: "jedan narod, jedan rajh, jedan vođa”.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.