Državna tajnica Maja Markovčić Kostelac izabrana za izvršnu direktoricu Europske agencije za sigurnost mora

DRŽ. TAJNICA

Državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac u srijedu je imenovana izvršnom direktoricom Europske agencije za sigurnost mora (EMSA), riječ je o iznimnom uspjehu jer je to po prvi puta, od punopravnog članstva Hrvatske u Europskoj uniji, da je hrvatski državljanin odabran za čelnika jedne od europskih agencija.Upravni odbor EMSA-e odluku o izboru Maje Markovčić Kostelac za novu izvršnu direktoricu donio je većinom glasova država članica, a u uži krug hrvatska je kandidatkinja ušla sa kandidatima Grčke i Nizozemske. Markovčić Kostelac će svoj petogodišnji mandat u EMSA-i započeti s 1. siječnja 2019. godine.

Ova odluka veliko je priznanje Maji Markovčić Kostelac za dugogodišnji uspješan rad u pomorstvu kako u Hrvatskoj, tako i u europskom i međunarodnom okruženju. Ona, ujedno, predstavlja priznanje Vladi premijera Plenkovića i njenoj europskoj opredijeljenosti te je značajno priznanje modernom hrvatskom pomorstvu i pomorskoj tradiciji.
“Odabir naše državne tajnice na mjesto izvršne direktorice iznimno je priznanje ne samo Maji Markovčić Kostelac za sav njen dosadašnji profesionalni rad, već i Hrvatskoj. Ovo je prvi puta da će se na tom mjestu naći predstavnik naše zemlje pa nam ova vijest dolazi kao svojevrsna potvrda, potvrda da je Hrvatska pomorska zemlja koja svojim stručnjacima u području pomorstva može parirati i puno većim tradicionalno pomorskim zemljama. Maja je svojom upornošću i ambicioznošću, radom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, pokrenula mnoge procese, a vjerujem kako će na isti način, kroz svoj rad u EMSA- i, znanjem i iskustvom doprinijeti razvoju europskog projekta i politikama u području pomorstva.“. - rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

Maja Markovčić Kostelac magistra je znanosti iz područja pomorskog prava i prava mora, koja od 2016. godine obnaša funkciju državne tajnice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Dvije godine bila je ravnateljica Udruge hrvatskih poslodavaca brodara u međunarodnoj plovidbi Mare Nostrum, a u istom je Ministarstvu radila od 1993. do 2014. godine. Članica je Hrvatskog društva za pomorsko pravo te Znanstvenog vijeća za pomorstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izvor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.