Zastupnik Klisović na Desetom sastanku parlamentarnog partnerstva Azije i Europe

EU PARLAMENT

Bruxelles, 28. rujna - potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović, u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora, sudjelovao je 27. i 28. rujna na 10. sastanku parlamentarnog partnerstva Azije i Europe (ASEP 10) čiji je domaćin bio Europski parlament. Sastanci ASEP-a prethode summitu Azijsko-europskog sastanka (ASEM) i održavaju se svake dvije godine, naizmjenično u Europi i Aziji.

Skup je okupio tristotinjak sudionika iz 43 države i Europskog parlamenta u cilju razmjene mišljenja o klimatskim promjenama i s njima povezanim izazovima s kojima se Azija i Europa suočavaju. Tijekom rasprava u tri paralelna panela razgovaralo se o utjecaju klimatskih promjena na migracije, sigurnost i gospodarstvo te o odnosu između klimatskih promjena i održivog razvoja i kružne ekonomije, upravljanja urbanim područjima, suradnji u području upravljanja vodnim resursima, zbrinjavanju otpada i smanjenju uporabe plastike, sigurnosti hrane te korištenju čistih tehnologija. 

Klisović je sudjelovao u radu Odbora za pripremu i izradu završne deklaracije ASEP 10 te u raspravi o utjecaju klimatskih promjena na migracije. Imajući u vidu međusobnu povezanost klimatskih promjena i migracija, istaknuo je ulogu i odgovornost parlamentaraca u podizanju svijesti o dugoročnim prijetnjama od klimatskih promjena te je konstatirao potrebu za snažnijim animiranjem vlada s ciljem generiranja dostatne političke volje za provedbu „stvarnih“ mjera za rješavanje ovog pitanja. U tom pogledu od iznimnog je značaja jačanje međunarodne suradnje budući da globalne probleme ove vrste niti jedna država ne može rješavati sama u izolaciji niti može svojim građanima ponuditi potrebnu razinu životne sigurnost.

Prema projekcijama Svjetske banke iz ožujka 2018. ukoliko se ne poduzmu nužni koraci na globalnoj i nacionalnoj razini u svijetu bi do 2050. moglo biti više od 143 milijuna klimatskih migranata.

- Veliki broj klimatskih migranata mogao bi završiti u Europskoj uniji pa time i u Republici Hrvatskoj, a takav razvoj događaja u bliskoj budućnosti i suočavanje s priljevom desetaka milijuna klimatskih migranata bi za Europsku uniju, koja se danas muči s prihvatom jednog milijuna migranata koji bježe od rata i političkih kriza, mogao značiti ulazak u ozbiljnu krizu s nesagledivim posljedicama, istaknuo je Klisović.

- Za ovaj izvjestan scenarij treba se početi pripremati već od danas, a Republika Hrvatska, kao zemlja na vanjskoj granici Europske unije, treba iskoristiti svoje predsjedanje Vijećem Europske unije za dizanje svijesti o ovom pitanju te intenzivirati europske aktivnosti i raspravu za pripremu odgovarajućeg odgovora Unije na krizu koja je pred nama, zaključio je Klisović.

Sastanak je zaključen usvajanjem Deklaracije 10. sastanka parlamentarnog partnerstva Azije i Europe koja će, u skladu s odredbama Poslovnika ASEP-a, biti podnesena 12. ASEM summitu (ASEM 12) koji će se održati u Bruxellesu 18. i 19. listopada 2018.

ASEP je neformalni proces dijaloga i suradnje između parlamenata država članica ASEM-a i Europskog parlamenta i služi kao forum za međuparlamentarne kontakte, dijalog i parlamentarnu diplomaciju te promicanje uzajamnog razumijevanja između Azije i Europe.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.