Plenković o Brexitu: Europska unija pokazala je visoki stupanj političke odgovornosti, postignut je dobar kompromis

Plenković o Brexitu: Europska unija pokazala je visoki stupanj političke odgovornosti, postignut je dobar kompromis

"Usvojili smo zaključke koji se svode na političko odobrenje teksta Ugovora o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, na političku Deklaraciju koja se odnosi na buduće odnose između EU 27 i Ujedinjene Kraljevine te smo se zahvalili našem pregovaraču Michelu Barnieru i cijelom timu", rekao je Plenković nakon posebnog sastanka Europskog vijeća.
 
Naveo je kako je u svom izlaganju rekao da se premijerka May nalazi u jednoj vrlo nezahvalnoj poziciji. "Ona je u kampanji o Brexitu bila na strani političara konzervativne stranke koji su bili za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji, a rezultati referenduma doveli su je u politički kontekst da treba ispregovarati novu situaciju'', podsjetio je Plenković.
 
Tekst sporazuma je kompromisan
 
Ocijenio je kako je Barnieru sa svojim timom napravio jako dobar posao i da se napravilo maksimalno što se moglo u razdoblju koje je iza nas. Dodao je da je Europska unija pokazala visoki stupanj političke odgovornosti.
 
"Scenarij uređenoga, ispregovaranog i dogovorenog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije jest ono što je najbitnije. To je važno zbog pravne sigurnosti svih građana Europske unije, poslovnih subjekata, ali i financijskih tržišta", poručio je hrvatski premijer.
 
Naglasio je kako je svaki dogovor puno bolji od scenarija izlaska u ponoć i minutu. "To je važno zbog pravne sigurnosti svih građana Europske unije, poslovnih subjekata, ali i financijskih tržišta", istaknuo je Plenković
 
Povijesni sastanak Europskog vijeća
 
Ustvrdio je kako smo sada u presedanskom smislu svjedočili jednom povijesnom Europskom vijeću. "Nikad se dosad u razdoblju europske integracije i konstrukcije europskog projekta nije dogodilo da jedna država izlazi", rekao je Plenković, dodavši kako sada znamo što se događa kad se aktivira Članak 50.
 
Poručio je kako nakon što se ovaj sporazum ratificira i dobije privola u britanskom parlamentu, iza 30. ožujka 2019. treba krenuti s daljnjim bitnim stvarima za 27 članica EU.
 
"To znači fokusirati se na novu financijsku perspektivu, izazove gospodarskog, socijalnog karaktera koji su pred nama, na pitanje migracije i sve ostalo što je na dnevnom redu'', pojasnio je.
 
Ocijenio je da bez Ujedinjene Kraljevine - stalne članice Vijeća sigurnosti, nuklearne sile, prvaka slobodne trgovine, ključne zemlje, globalno gledajući – Europska unija nije ista i zato je cijeli ovaj proces dobio jednu formu koja je uredna, korektna, ali neželjena od svih koji su u procesu sudjelovali.
 
"Osobno sam protiv toga bio zadnjih pet godina", podsjetio je.
 
Pouka je da ovakve teme treba puno bolje tumačiti u javnosti 
 
Na pitanje hoće li ovaj presedan u budućnosti slijediti i neke druge članice ili će proces britanskog izlaska takve obeshrabriti, premijer je odgovorio kako se nada da će ih ovaj proces obeshrabriti.
 
"Mislim da je jedna od pouka da ovakve teme treba puno bolje tumačiti u javnosti i objašnjavati građanima. Lekcije su naučene", rekao je Plenković.
 
Zaključio je da ne vidi političku korist bilo komu tko bi želio slijediti ovaj scenarij.
 
Na upit kakav je plan EU u slučaju da sporazum ne bude prihvaćen u britanskom parlamentu premijer je odgovorio da su u ovom trenutku politički odobrili tekst kakav je ispregovaran, a da je na britanskoj premijerki da za njega dobije potporu u zastupničkom domu.
 
"Na njoj je hoće li u tome uspjeti. Ne bih u ovom trenutku prejudicirao što će biti sredinom prosinca, pričekajmo", poručio je, ocijenivši kako je ovaj sporazum dobar kompromis te velikodušan spram Ujedinjene Kraljevine, koja je sam odlučila da želi izići.
 
Hrvati u Britaniji imaju status kao i ostali građani EU
 
Upitan je li, osim španjolskog prigovora o Gibraltaru i francuskog o ribolovu, i Hrvatska imala prilike iznijeti svoje stajalište tijekom ovih pregovora, premijer je odgovorio potvrdno, naglasivši da smo mi jedna od zemalja koja je najmanje pogođena izlaskom Ujedinjene Kraljevine.
 
"Prvo, mi smo najkraće u Uniji, drugo, geografski smo gdje jesmo - da smo u poziciji da imamo Gibraltar vjerojatno bismo se isto ponašali. Što se tiče prava ribarenja, novi ugovori oko ribarstva će se pregovarati i prije nego ostali ugovorni odnosi Ujedinjene Kraljevine i Europske unije", rekao je Plenković.
 
Naglasio je kako smo ostvarili da se status hrvatskih građana koji su u Ujedinjenoj Kraljevini tretira na jednak način kao i ostali. "To smo uspjeli političkim dogovorom na temelju reciprociteta", rekao premijer..
 
Vlada stoji iza svoga prijedloga Zakona o udomiteljstvu
 
Na pitanje da komentira političke prijepore oko Zakona o udomiteljstvu podsjetio je kako je Vlada uputila prijedlog zakona, iza kojeg stoji.
 
"Hoće li biti još rasprava među članicama parlamentarne većine oko nekih amandmana u Saboru, vidjet ćemo", rekao je Plenković, dodavši kako Vlada stoji iza prijedloga kojeg je poslala u dva čitanja.

Foto: Vlada RH / Europsko vijeće

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.