Hrvatska bira zastupnike za EU parlament - privremeni rezultati u svim državama bit će objavljeni danas u 23 sata

eu izbori

Još nekoliko sati dijeli nas od rezultata europskih izbora jer danas dvadesetak država bira svoje zastupnike za novi Europski parlament.Hrvatska po treći put bira svoje zastupnike u Europski parlament, ima ih pravo izabrati 12 na mandat od pet godina. Biračka mjesta otvorena su u 7 sati, a zatvaraju se u 19 sati. Glasuje se na 'listićima' sa 33 liste i 396 kandidata.Osim liste može se zaokružiti i jedan preferirani zastupnik s te liste.

Nakon Latvijaca, Maltežana i Slovaka, koji su glasovali u subotu, te Britanaca, Nizozemaca, Iraca i Čeha ranije, od četvrtka do nedjelje oko 418 milijuna glasača iz 28 država EU-a može sudjelovati na jednima od najvećih svjetskih demokratskih izbora na svijetu .Danas glasuju Njemačka, Francuska, Austrija, Poljska, Švedska, Finska, Danska, Bugarska, Rumunjska, Italija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Malta, Belgija, Luksemburg, Španjolska, Portugal, Estonija, Litva i Mađarska. Izborima počinje novi politički ciklus u Europskoj uniji, koji uključuje i promjenu vodstva njezinih institucija. Također, izbori dolaze u vrijeme planiranog izlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra, javlja HRT.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi krajnje desne populističke stranke mogle dobro proći, što bi potencijalno moglo ugroziti donošenje odluka u EU-u u sljedećih pet godina. Izlaznost na tim izborima uobičajeno je niska, što marginalnim strankama daje vjetar u leđa.

Pratit će se prije svega rezultati Nacionalnog okupljanja (RN) Marine Le Pen u Francuskoj i Lige Mattea Salvinija u Italiji, deklariranih neprijatelja europskih planova francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. U fokusu će biti i rezultat eurofoba Nigela Faragea. Očekuje se da će njegova stranka Brexit biti na čelu u Velikoj Britaniji, gdje su izbori organizirani u četvrtak nakon odgode brexita za kraj listopada. Premijerka Theresa May u petak je podnijela ostavku. Globalno, sve euroskeptične, populističke i nacionalističke snage mogle bi prema anketama zabilježiti jasan napredak u Europskom parlamentu, gdje će sljedećih pet godina sjediti 751 zastupnik, odgovoran za izradu zakona na razini EU-a. Privremeni rezultati u svim državama bit će objavljeni danas u 23 sata, kada se zatvaraju biračka mjesta u zadnjoj zemlji EU-a, Italiji.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.