Međunarodni projekt „Bridges connecting libraries“ u Tisnom

Međunarodni projekt „Bridges connecting libraries“ u Tisnom

U Mjesecu hrvatske knjige 2019. Narodna Knjižnica i čitaonica Tisno organizirala je trodnevni međunarodni projekt pod nazivom „Bridges connecting libraries“ u okviru programa „Europa za građane“ i organizacije Charter of European Rural Communities / europskih ruralnih zajednica od 18. do 20. listopada 2019. godine u Tisnom.

Projekt je predstavljen i prihvaćen na glavnom godišnjem sastanku Chartera europskih ruralnih zajednica koji se između 18. i  21. srpnja 2019. održao u Estoniji, u mjestu Põlva.

Cilj konferencije na kojoj su sudjelovali knjižničari iz 12 europskih zemalja (iz Švedske, Irske, Belgije, Francuske, Mađarske, Rumunjske, Malte, Češke, Italije, Estonije, Poljske i Nizozemske) bio je pokazati što i na koji način radi jedna mala knjižnica u Hrvatskoj, razmijeniti iskustva i primjere dobre prakse te kroz Charter povezati male knjižnice te nastaviti ovakav način suradnje na godišnjim susretima koji se svake godine održavaju u drugoj zemlji članici Chartera europskih ruralnih zajednica.

Charter (Povelja) europskih ruralnih zajednica je organizacija 28 ruralnih općina u čijem je sastavu 28 ruralnih općina koje predstavljaju svoju zemlju članicu Europske unije, a u kojoj je jedini hrvatski predstavnik upravo Općina Tisno. Organizacija aktivno sudjeluje u programima Europe za građane kojim se osiguravaju sredstva za sudjelovanje članica na zajedničkim unaprijed definiranim programima kroz radionice, predavanja, kulturne i sportske razmjene delegata iz zemalja članica. Narodna knjižnica i čitaonica Tisno aktivno je uključena u takve projekte i programe usmjerene na razvoj lokalne zajednice i širenje lokalnih dostignuća u inozemstvu.


Foto: Općina Tisno

Na konferenciji koju su financijski podržali Općina Tisno i Udruga Prijatelji Europe Općina Tisno, sudjelovali su i načelnica Sektora za muzejsku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture RH – Jelena Glavić-Perčin, ravnatelj Gradske knjižnice Juraj Šižgorić Vilijam Lakić, ravnateljica Gradske knjižnice Vodice Sanja Radin Mačukat, predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva Snježana Berak te Karmen Krnčević, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva - ogranak Šibenik.
 
Narodna knjižnica i čitaonica Tisno samostalna je kulturna javna ustanova čiji je osnivač Općina Tisno te koja je nakon gotovo 50 godina ponovno otvorena u prosincu 2014. godine. Približiti svijet kulture, znanja i informacija svim stanovnicima i posjetiteljima, odgovoriti na potrebe i zahtjeve korisnika odabranim, stručno utemeljenim uslugama kojima se potiče čitanje i korištenje knjižničnih službi i usluga, pridonositi nepristranoj obaviještenosti građana, obrazovanju i bogaćenju kulturnoga života svakog pojedinca i mjesne zajednice poslanje je Narodne knjižnice i čitaonice Tisno.

Osim temeljne djelatnosti Knjižnica, u skladu sa zakonima struke, želi pružiti raznovrsne kulturne sadržaje i osigurati njihovu visoku razinu. Ova vrsta djelatnosti nužna je da bi knjižnica bila „živi organizam“ u sredini u kojoj postoji. Aktivnosti se organiziraju kroz suradnju s vanjskim stručnim suradnicima i volonterima.


Foto: Općina Tisno


Foto: Općina Tisno


Foto: Općina Tisno

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.