Predstavljani prioriteti i službeni slogan Hrvatske na čelu EU-a

Predstavljani prioriteti i službeni slogan Hrvatske na čelu EU-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. Na konferenciji u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice bili su i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Po prvi je puta predstavljen službeni slogan hrvatskog predsjedanja, kao i odabrani vizualni identitet autorice Ive Primorac. Službeni slogan glasi: "Snažna Europa u svijetu punom izazova."

Premijer Andrej Plenković kaže kako je predsjedanje EU-om samo jedno od predsjedanja koje smo imali u mandatu ove Vlade. 

- To znači da smo značajan europski faktor. Potpuni angažman bit će ključan za ostvarivanje pozitivnih rezultata tijekom prvih 6 mjeseci 2020. Današnji događaj je prva konferencija, održat će ih se još nekoliko po cijeloj Hrvatskoj.

Plenković ističe kako u 29. godini svoje samostalnosti, Hrvatska će predsjedati Europskom unijom, to je povijesni trenutak za zemlju kao kruna europskog puta, koji nije bio jednostavan.

- Hrvatski je narod vođen svojim kršćanskim korijenima, tradicijom, kulturom, oduvijek izražavao privrženost i pripadnost europskoj obitelji. Za nas je Europska unija projekt mira i nade. Zajednica koja daje politički okvir za kvalitetan i siguran život hrvatskih građana. Naše predsjedanje dolazi u presudnom trenutku za Europu, ali i za cijeli svijet, kaže Plenković.

Andrej Plenković kaže kako je Europska unija pred brojnim izazovima. Hrvatska će imati ulogu kormilara u ovoj važnoj situaciji brojnih previranja, zajedničkog europskog projekta u izgradnji snažne Europe u svijetu prepunom izazova, što naglašava sloganom koji će obilježiti predsjedanje.

- Hrvatska Europskoj uniji donosi jedinstveno iskustvo. Iduće godine imamo priliku pokazati Hrvatsku u najboljem svjetlu. Našu bogatu kulturnu baštinu i umjetnost. Želimo da građani snažnije osjete prednosti i prilike članstva, da se poboljša kvaliteta života, da osjećaju sigurnost pripadanja Europskoj uniji. Zagovarat ćemo Europu utemeljenu na zajedničkim vrijednostima i poštovanju zajedničkih interesa, ističe Plenković.

- EU je drugo svjetsko gospodarstvo koje čini petinu svjetskog BDP-a, rekao je premijer, ali i upozorio da se u vremenu velikih tehnoloških, geopolitičkih i demografskih promjena njezino gospodarstvo i tržište rada suočeni su sa sve većom konkurencijom, osobito iz Kine i SAD-a. Odgovor na to je snažnija Europa koja se razvija i raste na uravnoteženi i uključiv način, tvrdi premijer.

- To pretpostavlja produbljivanje našeg jedinstvenog tržišta, poticanje digitalizacije poslovanja i ulaganja u inovacije i istraživanje kako bismo bili još konkurentniji, kazao je.

Europa koja razvija, povezuje, štiti i koja je utjecajna, to su četiri ključne stavke našeg predsjedanja, naglašava Andrej Plenković.

- Treba postići ravnomjeran i uravnotežen regionalni razvoj. Treba graditi zadovoljnije i bolje društvo, vodeći računa o potrebama svih generacija, razvijanjem politika koje stvaraju bolje radne i životne uvjete. Potrebno je stvaranje boljih mogućnosti za mlade zbog njihovog odlaska u razvijenije zemlje članice EU-a. Drago mi je da će na tom pitanju upravo raditi naša povjerenica Dubravka Šuica, gdje Hrvatska može dati pečat ovom strukturnom problemu društva. Zadovoljnije i vitalnije društvo.

Predsjednik Vlade rekao je kako će tijekom predsjedavanja, naše predsjedništvo raditi na jačanju položaja te nastavku razvoja stabilnosti na europskom kontinentu. 

Plenković je naveo nekoliko ciljeva tijekom predsjedanja: Jačanje prostora sigurnosti i pravde, sastanak sa zemljama iz susjedstva u svibnju, zaštita okoliša i borba protiv klimatskih promjena. Prilagodba tržišta rada poslovima budućnosti kroz obrazovanje i inovacije, približavanje unije građanima a posebice mladima te zaštita poretka i temeljnih vrijednosti. Za vrijeme predsjedanja bit će održano više od 150 konferencija i sastanaka, zaključio je Plenković. 

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, istaknula je prioritete rada Europske komisije.

- Predsjedanje dolazi u ključnom trenutku kad je unija u brojnim izazovima, pod predsjedanjem Ursule von der Leyen, čija sam ja potpredsjednica. Čast mi je kao prvoj ženi da ću biti potpredsjednica Europske komisije i doprinijeti ulozi i važnosti RH, kaže Šuica.

Istaknula je nekoliko planova koji će obilježiit predsjedanje, a ujedno planovi su Europske komisije: Europski zeleni plan i zeleni dogovor, gospodarstvo u interesu građana, Europa spremna za digitalno doba, zaštita europskog načina života, snažnija Europa u svijetu i novi poticaj europskoj demokraciji. Naš je cilj da Europa bude predvodnik u kružnom gospodarstvu i čistim tehnologijama, istaknula je Šuica.  

Dubravka Šuica ističe kako je cilj manjem i srednjem poduzetništvu smanjiti birokraciju i omogućiti napredak.

- Daljnji prioritet Europske komisije bit će produbljivanje ekonomske i monetarne politike. Europa će izložiti akcijski plan za potpunu provedbu socijalnih prava. Cilj komisije je poboljšanje prava radnika, učvršćivanje socijalnog dijaloga između poslodavaca i sindikata, dodala je Šuica. 

Šuica u prvih šest mjeseci svoga povjereničkog mandata namjerava ustanoviti koji su glavni razlozi seljenja ruralnog stanovništva u gradove širom Europe i odrediti utjecaj demografskih promjena na različite skupine stanovništva, sve u cilju određivanja mjera za rješavanje demografskih problema.

- Potrebna je dugoročna vizija za ruralna područja, kazala je Šuica. Rekla je da će kao povjerenica poticati politike za bolje usklađivanje poslovnog i privatnog života te za poticanje aktivnog starenja.

Ona je zadužena i za organiziranje Konferencije o budućnosti Europe, koja bi trebala započeti 2020. i trajati dvije godine.

Zamišljena je kao forum za povezivanje europskih građana, civilnog društva i europskih institucija s ciljem da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

- Moramo čuti mišljenje Europljana o tome kako se upravlja EU-om, kazala je Šuica, koja je uvijerena da će Hrvatska u prvih šest mjeseci iduće godine pokazati da Hrvatska zna i može uspješno voditi EU. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.