Krovna udruga europskih poslodavaca izdala “Preporuke za jačanje gospodarske diplomacije EU na području sankcija”

Krovna udruga europskih poslodavaca izdala “Preporuke za jačanje gospodarske diplomacije EU na području sankcija”

Krovna organizacija europskih poslodavaca, BusinessEurope, objavila je   „Preporuke za jačanje gospodarske diplomacije EU na području sankcija“ (Recommendations to strengthen the EU foreign economic diplomacy in the area of sanctions).

Stav poslovne zajednice je da se sankcije ne smiju koristiti kao oružje niti za ostvarivanje ekonomskih interesa. Sankcije su posebno stvorene za provođenje poštivanja međunarodnog prava, za suzbijanje temeljnih prijetnji miru i stabilnosti kao i za zaštitu ljudskih prava i moraju biti ograničene na ove temeljne svrhe.

BusinessEurope u svom priopćenju poručuje da jednostrane mjere koje riskiraju eskalaciju s trećim zemljama trebaju ostati krajnja opcija, a multilateralne pristupe treba aktivno tražiti tamo gdje je to moguće. Bliska suradnja u vezi sa sankcijama trebala bi biti uspostavljena s Ujedinjenim Kraljevstvom, a naročito sa SAD-om kao tradicionalnim saveznikom. Glavni cilj mora ostati postizanje usklađenosti s politikom sankcija i njihovom provedbom te odvraćanje štetnog djelovanja trećih zemalja i, ako je potrebno, povećanje njihovih troškova za takvo štetno djelovanje.

U trenutnom nedostatku djelotvornog mehanizma, tvrtke iz EU-a nalaze se između čekića i nakovnja. EU bi, zajedno sa svojim saveznicima, trebao preuzeti međunarodno vodstvo po ovom pitanju, oslanjajući se na svoju ekonomsku i političku težinu.

Više informacija pronađite u originalnoj publikaciji BusinessEurope-a: https://www.businesseurope.eu/publications/recommendations-strengthen-eu-foreign-economic-diplomacy-area-sanctions

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.