Croatia Open Land Tours DMC iz Karlovca u projektu „Održivi turizam kroz društveno poduzetništvo“

Croatia Open Land Tours DMC iz Karlovca u projektu „Održivi turizam kroz društveno poduzetništvo“

Domaća receptivna turistička agencija Croatia Open Land Tours DMC iz Karlovca prijavom na poziv za „Jačanje društvenog poduzetništva - faza I.“,  1. listopada ostvarila je potporu i započela provedbu projekta pod nazivom „Održivi turizam kroz društveno poduzetništvo“.  Uz nadzor Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike projekt se provodi uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Ukupna vrijednost de minimis potpore iznosi 1.117.518,39kn financiranih iz Europskog socijalnog fonda. Iznos EU sufinanciranja je 85 posto odnosno 949.890,63 kuna, dok RH sudjeluje s 15 posto odnosno 167.627,76 kuna. Razdoblje provedbe projekta 19 mjeseci odnosno do 1.5.2022.

Za početak, što je zapravo „društveno poduzetništvo“? Relativno novi pojam u našim poslovnim krugovima označava društveno odgovornog poduzetnika koji prilikom poslovanja vodi računa o lokalnoj zajednici na način da provodi razne edukacije o ovakvoj vrsti poslovanja, umrežava ostale dionike - u ovom slučaju turističke dionike poput malih OPG-ova, seljačkih domaćinstava, ruralnih kuća za odmor, lokalnih atrakcija s avanturističkim aktivnostima iz vlastite ponude kao što su rafting, ronjenje, gastro – vinske ture, 4x4 safari ture i sl. Jedno od obilježja društvenog poduzetnika je svakako i reinvestiranje najmanje 75 posto godišnje dobiti, odnosno višak prihoda u jačanje poslovanja. 

Za potrebe projekta zaposleno je 6 osoba koje će tijekom 19 mjeseci raditi na provedbi aktivnosti odnosno ostvarenju glavnih ciljeva projekta od kojih kao najvažnije možemo izdvojiti edukacije o društvenom poduzetništvu, održivom turizmu, razvoju svijesti o zaštiti prirode i njezine bioraznolikosti za nezaposlene osobe koje čine jedan dio ciljne skupine.Drugi dio ciljne skupine su upravo zaposlenici agencije čijim se jačanjem kapaciteta za obavljanje društveno – poduzetničkih aktivnosti u turizmu otvara mogućnost još snažnijeg uključivanja lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vinarija, ugostitelja, pružatelja usluga smještaja i slično. Mnogi nezaposleni u ruralnim sredinama Karlovačke i Zagrebačke županije mogu u službu vlastitog samozapošljavanja staviti neiskorištene kapacitete kojima raspolažu (poljoprivredna zemlja i strojevi, smještajni kapaciteti i ostale usluge).

Nositelj projekta Croatia Open Land Tous DMC, destinacijska je menadžment kompanija koja ulazi u sedmu godinu uspješnog poslovanja na području Karlovačke županije, središnje Hrvatske, ali i šire. Agencija sama osmišljava, kreira, prodaje i izvodi složene turističke paket aranžmane koristeći lokalne resurse; od prirodnih resursa, domaćih OPG-ova, obiteljskih i hotelskih smještaja, ruralnih kuća za odmor, restorana, posjeta gradskim atrakcijama poput muzeja, galerija, spomenika koje kombinira s aktivnostima agencije kao što su rafting, Discovery ronjenje, trekking, 4x4 safari vožnje, vinske ture, organizacija različitih team building radionica i evenata, foto safari i foto lov ponuda u trajanju od jednog ili više dana.

Poslovanje agencije temelji se u skladu s prirodom i individualnom pristupu prema svakom gostu. Svakom upitu prosvjećuju se u potpunosti te u suradnji s gostom dolaze do konačne ponude na obostrano zadovoljstvo. U svim turama naglašavaju koliko je važno misliti i paziti na prirodu, kako živjeti u skladu s njom, kako poštovati i njegovati prirodni eko sustav.

Upravo zato logičan je i odabir partnera na projektu; Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis koja je već dugi niz godina vodeća organizacija za ruralni razvoj u Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji. Veleučilište u Karlovcu kao visokoškolska ustanova koja je samo u prošloj godini ostvarila 6 bespovratnih potpora iz EU i nacionalnih sredstava. Treći partner na projektu, Općina Kamanje konstantno kroz EU fondove ulaže u modernizaciju infrastrukture svoje općine.

Iz svega navedenog zaključujemo da ovaj projekt direktno pridonosi obogaćivanju lokalne turističke ponude, a time i zaustavljanju tranzitnih gostiju, povećanju broja noćenja u Karlovačkoj županiji na vikend noćenja ili višednevne paket aranžmane umjesto dosadašnjih jednodnevnih izleta. Zajedničkim snagama u vidu edukacija, osvještavanja javnosti i lokalne zajednice, umrežavanjem s ostalim turističkim dionicima možemo postići upravo to, što i jest glavna poanta društvenog poduzetništva. Razvojem turizma u ruralnim prostorima potiče se zadržavanje lokalnog stanovništva, očuvanje ruralnog načina života, tradicije i običaja, ali i unapređenje kvalitete poljoprivredne proizvodnje i življenja u cjelini.Tijekom provedbe projekta održat će se 6 radionica za ciljanu skupinu, prema slijedećim temama:

Općenito o društvenom poduzetništvu i ruralnom turizmu; Društveno poduzetništvo u turizmu; Održivi i odgovorni turizam

Navedne 3 radionice održavat će se u prostorijama Veleučilišta u Karlovcu kroz teorijski dio, dok će preostale 3 radionice sadržajno pratiti teme na terenu i u praksi. Točne termine održavanja svih radionica bit će dostavljene naknadno.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.