Gotovo 9,5 milijuna kuna iz EU fondova stručnom osposobljavanju radnika u djelatnosti hitne medicine

min zdravstva

 

 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, potpisali su u ponedjeljak Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda projektu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu „Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine“ (UP.02.2.1.03.0001). Izravna dodjela bespovratnih sredstava u iznosu od 9.414.904,10 kuna osigurana je u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ za razdoblje 2014. - 2020. Kao čelnik Upravljačkog tijela Operativnog programa, potpisivanju je nazočio i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Korisnik ovih gotovo 10 milijuna kuna bit će Hrvatski zavod za hitnu medicinu i njihov projekt koji će kroz razdoblje od 3 godine i 8 mjeseci imati za cilj održavanje i usavršavanje znanja i vještina radnika u djelatnosti hitne medicine, a ujedno i poboljšanje zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj i pristupa visokokvalitetnim uslugama za sve građane kao korisnike usluga hitne medicine, uključujući one koji žive u nerazvijenim i teže dostupnim područjima. Ovim će se projektom ukupno educirati 1824 radnika u djelatnosti hitne medicine - doktori medicine, medicinske sestre/medicinski tehničari, vozači izvanbolničke hitne medicinske službe i medicinske sestre/medicinski tehničari u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Također, uz profesionalno osposobljavanje velikog broja radnika,  projektom će se povećati broj nacionalnih instruktora, definirati novi sadržaji, odnosno uskladiti postojeći s novim sadržajima te poboljšati oprema za edukaciju budućih djelatnika hitne medicine. Očekivani učinak ovog projekta je poboljšana hitna medicinska skrb na svim područjima i za sve građane, unaprijeđena i ujednačena kvaliteta zdravstvene zaštite te osnažen sustav javnog zdravstva u cjelini.
„Projekt Kontinuiranog stručnog osposobljavanja radnika u djelatnosti hitne medicine nastao je kao odgovor Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu na uočenu veliku mobilnost zdravstvenih radnika u djelatnosti hitne medicine, posebno mladih liječnika, uočene nedostatke u znanju i vještinama medicinskih sestara-medicinskih tehničara koji rade u objedinjenim hitnim bolničkim prijemima, te uočene  potrebe za definiranjem novih edukacijskih sadržaja i usklađivanjem postojećih sadržaja s novim smjernicama u hitnoj medicini. Kako bi mogli odgovoriti na svakodnevne izazove hitnog medicinskog zbrinjavanja hrvatskih građana i posjetitelja, odnosno spašavanja njihovog zdravlja i života, radnici u djelatnosti hitne medicine kontinuirano moraju izgrađivati i usavršavati svoja znanja i vještine. Upravo ovaj projekt omogućit će provođenje unaprijeđenih, a ponegdje, i sasvim novih edukacijskih vježbi, a intenzitet njihovog provođenja osigurat će da svi koji rade u sustavu hitne medicine budu što prije educirani za zbrinjavanje hitnih pacijenata. „Takav pristup razvoju ljudskih resursa u hitnoj medicini, kao i poboljšanju kvalitete i jednakosti hitne medicinske usluge, samo je nastavak davno započete reforme hitne medicine na dobrobit svih naših građana,“ - naglasila je ravnateljica HZHM-a Maja Grba Bujević. Nadodala je kako će se projekt ravnomjerno provoditi u cijeloj Hrvatskoj, što će omogućiti podizanje kvalitete pružanja zdravstvene skrbi svim građanima Republike Hrvatske. 
Financijska će se održivost projekta osigurati iz sredstava koje planiraju županijski zavodi za hitnu medicinu i objedinjeni hitni bolnički prijemi za potrebe edukacije svojih radnika, a Hrvatski zavod za hitnu medicinu će po završetku projekta osigurati dostupnost edukacijskih materijala neophodnih za provođenje budućih edukacijskih vježbi te nadzor nad provođenjem istih.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.