Novac EU fondova za dva buduća specijalizanta Hitne u Međimurskoj županiji

HITNA čk

U Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije, održana je početna konferencija u povodu projekta „Hitna je Međimurju bitna“ Idodjele bespovratnih sredstava u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga  „Specijalističko usavršavanje doktora medicine“ koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa ,,Učinkoviti ljudski potencijali“ za razdoblje 2014. - 2020., a čiji je ugovor potpisan 28. svibnja u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu. Specijalizanti hitne medicine, su Lucija Hranilović, Goran Madžar koji će se financirati EU sredstvima, a dok je  Marija Vargek financirana sredstvima Hitne.

-Zbrinjavanje bolesnika jedan je od najtežih i najzahtjevnijih osnova te  je za njega potrebna edukacija ,znanje i vještine iz svih područja medicine, a ovo je samo početak te se nadam da ćemo pokrenuti mlade kolege da krenu našim stopama - rekla je Marija Vargek.

Lucija Hranilović, istaknula je da je hitna dinamična i izazovna grana medicine te da se veseli što će uskoro početi sa samom specijalizacijom, a Goran Madžar, rekao je da se nada da će svi zajedno uspjeti podići Hitnu na jednu višu razinu.

Petra Pavičić, voditeljica odjela za razvoj ljudskih potencijala – REDEA, osvrnula se na sam Projek trekavši -Poziv je raspisan upravo u dijelu socijalnog uključivanja čija je svrha bila poboljšati pristup zdravstvenoj skrbi na područjima s manjkom liječnika. Prema podacima iz 2017. na području cijele Hrvatske, nedostajalo je čak 606 specijalista hitne medicine te se većina njih sprema u mirovinu.  Zavodu za hitnu medicinu osigurali smo 2,6 milijuna kuna, a projekt je ocijenjen s maksimalnih 100 bodova što je i potvrda odlične suradnje Zavoda s REDEA-om.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije dr. Tomislav Novinšćak,rekao je -Ovo je izvrsno ulaganje u mlade ljude, sretan sam što imamo mladi kadar zainteresiran za ovu vrlo propulzivnu i dinamičnu specijalizaciju izvan bolničke hitne medicine“. „Specijalizante hitne do sada nismo imali, ovo je ulaganje u sam zdravstveni sustav Međimurske županije koji je trenutačno u velikom investicijskom ciklusu,a najveća vrijednost je da ulažemo u ljude koji će ostati u Međimurju. Do kraja godine planiramo završiti Dom zdravlja,najveće ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu, formiramo Centar izvrsnosti u suradnji s Varaždinskom županijom gdje predlažemo da Međimurska županija zadrži interventnu kardiologiju, a ujedno želja mi je da do kraja godine nabavimo uređaj za magnetsku rezonancu. Ujedno, ulaganjem u opremu čija je vrijednost oko 40 milijuna kuna u adaptaciju zgrada bit će ove godine, a jednako tako i sljedeće godin - zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec te poželio mnogo uspjeha i sreće budućim specijalizantima Hitne.

Svoju podršku dali su predsjednik Upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Drago Starčević, dr. med., spec. opće kirurgije te pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije dr.sc. Sonja Tošić Grlač.

 

                 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.