Proveden projekt „Eurofolk – čuvar europske kulture“

Proveden projekt „Eurofolk – čuvar europske kulture“

Trećim je radnim paketom projekta „Eurofolk – čuvar europske kulture” u austrijskoj općini Bleiburg / Pliberk provedeno posljednje događanje u sklopu projekta, koji je u proteklih godinu dana u trima mjestima triju različitih država okupio dvjestotinjak sudionika. Projekt vrijedan 30.000 eura, koji je financiran bespovratnim sredstvima Europske Unije za djelovanja EU-a u području uključivanja i sudjelovanja građana u okviru programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV), tijekom 2023. godine provodile su tri prijateljske općine – koordinator projekta Općina Breznički Hum, slovenska Općina Šmartno pri Litiji i austrijska općina Bleiburg / Pliberk. Sudionici projekta provodili su aktivnosti predstavljanja narodnih nošnji i običaja svojih zavičaja bogatih kulturnom baštinom i tradicijom, a sve je to dokumentiralo budno oko fotoaparata uglednog rumunjskog Mađara Davida Botonda, dobitnika prestižne nagrade Europske Unije za Europskog građanina 2021.
Nakon Brezničkog Huma u mjesecu svibnju, i Šmartna pri Litiji u kolovozu, Bleiburški je susret u dane prošlog vikenda sudionicima ponudio dodanu vrijednost u vidu bogate kulturne baštine folkornih nošnji i običaja južne Koruške u Austriji, uglavnom nadahnute bogatom i turbulentnom poviješću toga kraja iz vremena nekadašnjih država - Austro-ugarske monarhije, a potom i stare Jugoslavije.
Od nekoliko interesantnih i nadasve poučnih provedenih sadržaja svakako je vrijedno istaknuti studijsko izlaganje o plesovima i narodnim nošnjama južne Koruške kroz povijest. Izložba platforme Geofolk projekta „Eurofolk – čuvar europske kulture” postavljena ispred bleiburške katedrale ponudila je vizualni identitet ovoga vrijednog europskog projekta, čija tematika predstavlja nepresušan izvor u povijesti i kulturi odijevanja i života zastupljenih regija.
Provedene su radionice o izvedbi i izgledu koruških narodnih nošnji, fotoradionica bleiburških nošnji, kao i sastanci svih projektnih partnera s ciljem razmjene dobre prakse u očuvanju tradicije i poticanju mladih generacija za aktivnim uključivanjem u folklor. Nedjeljnim je zaključkom ovoga projekta te istaknutim primjerima dobre prakse završeno trodnevno druženje svih sudionika, te je uslijedio rastanak u nadi za progresijom ideje temeljene na očuvanju europske kulture kroz buduće susrete u drugim europskim gradovima i državama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.