Gotovo 70 mjeseci kontinuiranoga rasta maloprodajnoga prometa EU

Gotovo 70 mjeseci kontinuiranoga rasta maloprodajnoga prometa EU

Prema podatcima statističkog ureda Eurostat, u ožujku 2019. godine maloprodajni je promet EU (obuhvaća poduzetnike kojima je pretežita djelatnost registrirana u odjeljku G47 – trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima) realno bio, prema kalendarski prilagođenim podatcima, 2,9% (u Hrvatskoj 8,6%) veći u odnosu na ožujak 2018. godine. Tim je povećanjem nastavljen trend godišnjega rasta, koji kontinuirano traje od srpnja 2013. godine (u Hrvatskoj od prosinca 2016. godine, uz jednu stagnaciju u veljači 2018.).

Spomenuta višegodišnja uzlazna kretanja maloprodajnoga prometa EU jednim su dijelom rezultat povoljnijega trenda na tržištu rada te kretanja potrošačkog optimizma koji je, iako i dalje negativan, bio znatno povoljniji u odnosu na prethodno razdoblje (2008. – 2012.). Tako se od četvrtog tromjesečja 2013. godine (podatci dostupni zaključno do četvrtoga kvartala 2018. godine) na razini EU bilježi kontinuirani trend godišnjega rasta broja zaposlenih, a od travnja 2013. godine do veljače 2016. godine kontinuirano je trajao trend godišnjega povećanja pouzdanja potrošača. Od kolovoza 2018. godine bilježi se kontinuirano godišnje smanjenje pouzdanja potrošača, pri čemu se najveća smanjenja bilježe kod ocjene potrošača kada je u pitanju općenita gospodarska situacija u posljednjih i budućih 12 mjeseci, što očito nije imalo toliki utjecaj na potrošnju da bi zaustavilo spomenuti uzlazni trend potrošnje u maloprodaji.

Godišnji je rast prometa u ovogodišnjem ožujku na razini EU strukturno rezultat povećanja u većini zemalja EU, za koje su podatci dostupni (podatci za Češku, Grčku, Italiju, Cipar i Nizozemsku nisu dostupni) izuzev u Belgiji (-0,9%), Austriji (-1%) i Slovačkoj (-2%), gdje je zabilježen pad.

U prva je tri mjeseca 2019. godine maloprodajni promet EU u prosjeku bio, prema kalendarski prilagođenim podatcima, realno 2,9% veći u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, odnosno 9% veći u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

Hrvatski poduzetnici, kojima je trgovina na malo pretežita djelatnost, ove godine ostvaruju maloprodajni promet čija su kretanja slična onima na razini EU. Tako je u Hrvatskoj u prva tri mjeseca 2019. godine maloprodajni promet realno bio, prema kalendarski prilagođenim podatcima, 8,3% veći u odnosu na isto razdoblje lani.

Razina tog prometa veća je za 1% u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Da bi ova godina završila većom razinom prometa od one iz 2008. godine, potrebno je da dinamika rasta realnoga prometa na razini cijele godine iznosi najmanje 1,5%, a s obzirom na to da trenutna dinamika kumulativnoga rasta iznosi 8,3%, vrlo je izvjesno da će ovo biti prva godina koja će razinom realnoga prometa, poduzetnika kojima je trgovina na malo pretežita djelatnost, biti veća od one iz 2008. godine.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.