Projekt kreativni seniori zajednički provode Općine Donja Voća i Vinica

SENIORI

Projekt Kreativni seniori koji zajednički provode Općine Donja Voća i Vinica odobren je 2018. godine unutar programa Kultura 54+ i financira se iz Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine u ruralnim područjima i to uspostavom Otvorenih kulturno kreativnih studija u Donjoj Voći i Vinici za provođenje radionica. U okviru projekta uspostavljena je mreža općina tako da su u projekt odnosno radionice uključeni i korisnici susjednih općina Maruševec, Cestica, Petrijenec, Sračinec i Vidovec. U OKKS Donja Voća održavaju se tako slikarska i keramičarska radionica, dok su u OKKS Vinica od prosinca prošle godine održana dva ciklusa dramske radionice pod vodstvom Jana Kerekeša te folklorna radionica koju je vodio Pjerino Hrvaćanin.

Projektom planiran i odobren višemjesečni rad mentora sa ciljanim skupinama u OKKS Vinica rezultirao je zajedničkim završnim programom održanim 29. svibnja pred punom kino-dvorani Općine Vinica. Nakon uspješnice „Čekanje tramvaja u Marčanu“ sudionici dramske radionice pripremili su predstavu naziva „Kak je počel brak na mojem dvorišču“, sastavljenu od niza svakodnevnih komičnih situacija, od dugotrajnog sudskog spora za komadić zemlje, zapleta i raspleta u odnosu ne tako mladog ljubavnog para koji bi brakom trebao riješiti problem spornog zemljišta, a nisu izostale ni ostale dogodovštine obitelji Klopotec i Papučarić, službenog mjernika-geodeta, poštara Mireka i naravno Sopekica, zaduženih da svadba prođe u što boljem raspoloženju, čime su dobro nasmijali sve prisutne.  

Posebno priznanje „glumci“ su dobili od svog mentora i voditelja Jana Kerekeša koji je izrazio zadovoljstvo što je dobio priliku raditi s „ovim dragim ljudima“ pohvalio što su u samo 45 sati uspjeli pripremiti i uvježbati  jednosatnu predstavu. Folklorna radionica okupila je dvadesetak sudionika koji su s velikim entuzijazmom uvježbavali koreografiju sastavljenu od spleta zagorskih  plesova i pjesama (Špic polka, Išla žena na gosti, Šroteš, Dva koraka, Repa). Mentor Pjerino Hrvaćanin posebno je pohvalio sve sudionike obzirom na strpljivost, fizičku spremnost te na kraju i talentiranost, koju su pokazali tijekom višemjesečnog rada. Načelnici općina Vinica i Donja Voća također su sa zanimanjem pratili  program, a načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac izjavio je da je ugodno iznenađen kreativnošću „seniora“ te stoga i zadovoljan što je provedbom projekta omogućeno starijem stanovništvu da aktivno i na zabavan način provodi slobodno vrijeme i otkriva skrivene talente. 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.