Brexit: EK preporučila EV (članak 50.) da podrži postignut sporazum o revidiranom Protokolu o Irskoj/Sjevernoj Irskoj

Brexit: EK preporučila EV (članak 50.) da podrži postignut sporazum o revidiranom Protokolu o Irskoj/Sjevernoj Irskoj

Europska komisija danas je preporučila Europskom vijeću (članak 50.) da podrži sporazum postignut na razini pregovarača o Sporazumu o povlačenju, uključujući revidirani Protokol o Irskoj/Sjevernoj Irskoj, te da podrži revidiranu političku izjavu o okviru za buduće odnose EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Komisija također preporučuje da Europski parlament da svoju suglasnost za taj sporazum. To se nadovezuje na intenzivne pregovore između pregovarača Europske komisije i Ujedinjene Kraljevine koji su se odvijali tijekom proteklih nekoliko dana.

Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, izjavio je: Ovaj je sporazum pošten kompromis između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Svjedoči o predanosti i spremnosti obiju strana da učine sve što je u interesu građana EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Sada imamo novodogovoreni protokol kojim se štite mir i stabilnost u Irskoj te naše jedinstveno tržište. Nadam se da sada možemo krenuti dalje i pružiti sigurnost našim građanima i poduzećima.

Michel Barnier, glavni pregovarač Europske komisije, izjavio je: Tijekom proteklih nekoliko dana vodili smo teške rasprave. Uspjeli smo pronaći rješenja kojima se u potpunosti poštuje cjelovitost jedinstvenog tržišta. Stvorili smo novo i pravno izvedivo rješenje kako bi se izbjegla tvrda granica te zaštitili mir i stabilnost u Irskoj. To je rješenje koje odgovara EU-u, Ujedinjenoj Kraljevini i osobama te poduzećima u Sjevernoj Irskoj.

Revidiranim Protokolom osigurava se pravno izvedivo rješenje kojim se izbjegava tvrda granica u Irskoj, štiti cjelovitost otočnog gospodarstva i Sporazum sklopljen na Veliki petak u svim njegovim dimenzijama te štiti cjelovitost jedinstvenog tržišta. Ovo rješenje primjereno je jedinstvenim okolnostima u Irskoj u cilju zaštite mira i stabilnosti.

Svi ostali elementi Sporazuma o povlačenju u suštini ostaju nepromijenjeni, u skladu sa sporazumom koji je postignut 14. studenoga 2018. Sporazumom o povlačenju stvara se pravna sigurnost u područjima u kojima je povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz EU-a stvaralo nesigurnost: prava građana, financijska nagodba, prijelazno razdoblje barem do kraja 2020., upravljanje, protokoli o Gibraltaru i Cipru te niz drugih pitanja u vezi s povlačenjem.

Revidirana politička izjava

U pogledu propisa, Sjeverna Irska i dalje će biti usklađena s ograničenim skupom pravila koja su povezana s jedinstvenim tržištem EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica: zakonodavstvo o proizvodima, sanitarna pravila za veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednoj proizvodnji/stavljanju poljoprivrednih proizvoda na tržište, PDV-u i trošarinama na robu te pravila o državnim potporama.

Kad je riječ o carinama, na zahtjev sadašnje vlade Ujedinjene Kraljevine iz Protokola o Irskoj/Sjevernoj Irskoj uklonjeno je jedinstveno carinsko područje EU-a i Ujedinjene Kraljevine kako je dogovoreno u studenome 2018. Pregovarači EU-a i Ujedinjene Kraljevine pronašli su novi način za izbjegavanje carinske granice u Irskoj te istodobno osigurali da Sjeverna Irska ostane dio carinskog područja Ujedinjene Kraljevine. Tim se sporazumom u potpunosti štiti integritet jedinstvenog tržišta EU-a i carinske unije te izbjegavaju regulatorne i carinske provjere na granici između Irske i Sjeverne Irske.

Naposljetku, EU i Ujedinjena Kraljevina dogovorili su da će uspostaviti novi mehanizam za suglasnost, kojim će se članovima Parlamenta Sjeverne Irske dodijeliti odlučujući glas o dugoročnoj primjeni relevantnog prava EU-a u Sjevernoj Irskoj. Komisija je po tom pitanju u bliskom kontaktu s irskom vladom.

Revidirana politička izjava

Glavna promjena političke izjave odnosi se na budući gospodarski odnos EU-a i Ujedinjene Kraljevine u kojem se trenutačna vlada Ujedinjene Kraljevine odlučila za model koji se temelji na sporazumu o slobodnoj trgovini. U političkoj izjavi predviđen je ambiciozan sporazum o slobodnoj trgovini bez carinskih stopa i kvota između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Navodi se da bi se čvrstim obvezama o jednakim uvjetima trebalo osigurati otvoreno i pošteno tržišno natjecanje. Priroda obveza bit će razmjerna ambicioznosti budućih odnosa i uzimati u obzir uzeti gospodarsku povezanost i geografsku blizinu Ujedinjene Kraljevine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.