Macronov intervju izazvao buru u BiH

Macronov intervju izazvao buru u BiH

Veliku prašinu u Bosni i Hercegovini podignuo je intervju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u britanskom The Economistu.

Na pitanje o blokiranju europskog puta Albanije i Sjeverne Makedonije, za što ga optužuju, francuski je predsjednik rekao da je ključna zemlja zapadnog Balkana zapravo Bosna i Hercegovina.

- Ako ste zabrinuti za ovu regiju (zapadni Balkan), prvo pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista je Bosna i Hercegovina, rekao je Marcon.

Zbog toga je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić već danas pozvao na razgovor veleposlanike Francuske u BiH kako bi razjasnio to stajalište o BiH.

Macron je u intervjuu dodao kako će inzistirati na izmjenama procedura za prijam novih zemalja u članstvo Europske unije, te da dok se to ne dogodi neće podržati približavanje bilo koje zemlje Uniji.

- Ako to uspijemo reformirati u nadolazećim mjeseci, bit ću spreman ponovo početi pregovore. Ne želim nijednog novog člana dok ne reformiramo samu Europsku uniju, rekao je.

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/556779/macronov-intervju-izazvao-buru-u-bih

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.