Hrvatsko predsjedanje dolazi u ključnom trenutku za EU, spremni smo za sve izazove

koncert

Najviši hrvatski i europski dužnosnici okupili su se na koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu kojim je svečano obilježen početak hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om, a uzvanicima se tom prigodom obratio predsjednik Vlade.Govor predsjednika Vlade prenosimo u cjelosti:"Večerašnjim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu obilježavamo početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije koje se događa u sedmoj godini našeg članstva u Uniji i uoči 30. godišnjice hrvatske demokracije.

Predsjedanje je važan trenutak za Hrvatsku kojim zaokružujemo povijesni ciklus od neovisnosti do snažne afirmacije u Europi i svijetu.Osjećamo čast i veliku odgovornost što ćemo tijekom sljedećih šest mjeseci imati priliku raditi za dobrobit svih građana Unije, a istovremeno promovirati i prezentirati naše specifičnosti i prioritete.
Hrvatska će se predstaviti i bogatim kulturnim programom.Najbolji hrvatski umjetnici pokazat će svoj talent i kreativnost u kulturnim središtima diljem Europe pomno biranim programima koji dotiču sva umjetnička područja.
Svojim univerzalnim jezikom nastojat će 2 predstaviti najbolje od hrvatske suvremene produkcije i bogate baštine europskim publikama.Ujedno, tijekom 2020. godine Rijeka će biti Europska prijestolnica kultura.

Naš slogan je Snažna Europa u svijetu punom izazova.Ono što Europu čini snažnom, to su vrijednosti koje dijelimo, ciljevi koje želimo postići, svijest da smo ujedinjeni, jači i spremniji odgovoriti na sve suvremene izazove – bez obzira govorimo li o sigurnosti, o klimatskim promjenama, o demografiji, trgovini, ekonomiji ili održivom razvoju.
Hrvatsko predsjedanje dolazi u prijelomnom trenutku za Europsku uniju, na početku novog institucijskog razdoblja Unije.Hrvatska u toj ulozi ima priliku, u partnerstvu s državama članicama i institucijama, dati Europi svoj doprinos i novi zamah. 
Baš poput europske kulturne baštine koja je nastala komuniciranjem i međusobnom interakcijom nacionalnih kultura sa svim njihovim posebnostima i jedinstvenostima.Tako i u političkom smislu – uvažavajući posebnosti svake članice – pronalazimo motiv i snagu za zajedničko djelovanje, a osobito da intenziviramo razmišljanja o budućnosti Europe.
Pritom nam cilj treba biti daljnja demokratizacija procesa donošenja odluka, približavanje europskih politika i institucija građanima, jer ćemo tako još bolje moći odgovoriti na njihova očekivanja i potrebe.
Želim Vam ugodan koncert, a našim gostima i ugodan boravak u Zagrebu!

VLADA

foto PRVH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.